Učitelj

Књижевни преглед 295

нутку кад свршава своје школовање са најлепшом дипломом. Зашто Школа му је дала све: пуну главу знања и одличну сведоџбу, али га је пустила у живот без „смисла за живот“, без директиве, здравих погледа и идеја. Школство је тога „хипноза која се свршила и сиромах младић (студент) се пробудио“, овде писац чини алузију на јунакињу једног енглеског романа (прерађеног и за позорницу) Трилби.

„Живот је озбиљан рад; живот је подвиг, а не шала им забава, не весео. празник — то је прво што нашој омладини треба да улије породица и школа“ (стр. 91.) Међутим школа се и не осврће на то. Реформа школства не састоји се више у питању хоће ли школа бити „реалистична“ или „класична“; она је „питање о суштиви, карактеру. целе наше културе, свих оних идеја, животних принципа који покрећу савремени живот“ (стр. 92.)

У. Савремена култура. Овде се у главном _ резимирају. погледи из разних одељака из више карактеристичних примера из живота и историје (а тим примерима и анегдотам обилује књига) писац генералише и истиче једну просту а за „културни свет“ мало схватљиву истину да је „виша културност лепота моралне физиономије а никако савршенство техничких манира; умно развиће и богаство научних знања“ (стр. 98.)

МГ. Женско образовање. Тип савремене жене писац је идеалисовао. Она је образац и персонификација нежности, про-. стодушности, искрености, љубави. Писац је (жену) посматрао у улови матере, наставнице, милосрдне сестре, лекарке и налази да јој је ту најприродније место, где јој се фунције култивишу свестраним и правилним образовањем. Па и у другим службама у нежељеној утакмици с људима, где је социални услови неизбежно гурају, жена доноси мир, љубав и толеранцију. „У нашем животу толико је грубости и суровости... да је интервенција једне озбиљно образоване жене не само жељена и корисна већ и неопходна“ (стр. 118.) та

МЕ. Истинско херојство; Где писац налази херојег Не у раскошним палатама, не на бојном пољу где је Александар · Велики и Наполеон мрцварио људе и рушио културу!.. Херојство је у души, у y племенитим тежњама, у скромности, у продуктивном раду. „Херој је лекар који ради од 1 до !! час. вече не жалећи се на умор; херој је сеоска учитељица са 210. рубаља

=

5%