Učitelj

302 Учитељ

говог васпитачког живота. Од 1862—1872. предаје се породичном животу и својим књижевним делима па се од 1872 опет враћа васпитним питањима, подухватајући сад да изложи научне резултате до којих је дошао праксом. Го је други период. Од 1875 до 1900 захваћен је религиозном кризом за даљих 19 година, и најзад су у његовим овековеченим романима подврг—

нути социјални проблеми под призму спектралне философије. би“ Md;

БИБЛИОГРАФИЈА

Др С. Алкалај: Здрава и болесна жена. Популарноразлагање са 40 слика. Издање С. Б. Цвијановића, 1921. год. Цена 20 динара. i Херман Вендел: О Југославији, Италији и Албанији,. шест расправа Хермана Вендела, превод с немачког, Београд. 1921 год. Издавачка књижара „Напредак“.

Д-р Август Форел: Полно питање. Издање књижаре: „Напредак“. Стр. 258. Београд 1921 г. Цена 50 динара.

МУЗИЧНИ ПРЕГЛЕД

Милоје Милојевић. Хорске песме |. За дечји или женски“ збор. Издавач Д. 3. 3. Ј. Д. Београд 1921. Вел. осм, стр. 32: Цена 10 динара. И. За мушки или мешовити збор. Исти издавач. место, година, формаг, величина и цена.

Певање је, као што сам на другом месту већ споменуо, један од најмање негованих предмета у нашој основној школи. Њему је, истина, од стране просветног законодавства и просветних власти увек указивана извесна пажња. У ком су год закону о основним школама одређивани били предмети који у школи имају да се уче, било је ту и певање заступљено. Ниједан наставни план није био без тога значајнога предмета, а у наставним програмима увек су биле означаване и песме, световне и црквене, које се имају учити. У учитељским школама нашим певање је, . како „црквено“ тако и „нотно“, од-увек било обавезан предмет; ко „нема слуха“ није се у учитељску школу ни примао. Из.