Učitelj

Белешке 307

школе, да на основу чл. 45. правила о уџбеницима поднесу своје уџбенике Министарству Просвете на поновни преглед. =

Pedeseto-godišnjica hrv. pedagoškog književnog zbora. 20. decembra ove godine proslavio je svečano hrvatski pedagoško književni zbor svoju pedesefo-godišnjicu oznivanja i rada. Na svečanoj sednici, koja ie održana toga đana u dvorani hrvatskog Učiteljskog doma, pored izveštaja o radu zbora u prošloj i pretprošloj godini, održao je značajan govor predsednik zbora g. dr. S. Čajkovac a g. Jos Škavić pročitao je lepu raspravu o pedeseto-godišnjem radu pedag. zbora, u kojoi jie izneo postanah i razvitak ove znatne kulture ustanove i njen značai na napredak naše pedagoške nauke i kujiževnosti, i rad zbora za naš nacionalni i prosvetni Žž vot.

Čestitamo naisrdačnije ovu lepu proslavu, pozdravliamo sve žive članove ovoga vrednog društva i klanjamo se 1 одајето zaslužnu hvalu neumrlim pokretačima i radnicima njegovim.

=

Бројно стање студената на Београдском Универзитету. Правни факултет 3492 (277 женских) философски 1945; богословски 143; медецински 327; пољопривредни 183 и технички 1126. Од укупног броја свих студената има их 1000 државних студената. Осим овог правни факултет у Суботици има 433 слушаоца.

__Из ових бројева може се јасно видели једна аномалија нашег друштвеног живота. Да ли мисли ко год шга ће бити од ових студената кад они сврше школу и када сви полете у државну службу код оволиког броја чиновништва данашњег у државној служби Међутим наше учитељске школе не могу ни “о потребе да подмире за наставничку службу. у основним школама. Проценат неписмености нашег народа је огроман. : O

Школе у Босни и Херцеговини. У Босни и Херцеговини данас има 548 основних школа од којих 528 народних и 28 конфесијских, са укупно 1233 учитељске снаге. (!2)

Почетком прошле 1920/21 год. уписано је у основне школе 69.000 деце (24%/,). Поводом овога проговорићемо нарочито у