Učitelj

Краћи прикази 585

у Турину, којим управља Киезов; у Болоњи, Неапољу, Милану, Ђенови, Палерму и т. д, А за развитак експерименталне психологије највише имају заслуга Чезар Ломброзо, његова кћи Паола Ломброзо, која је написала „Дечји живот“ и „Одломци: из дечје псухологије“, Тамбурини, Анђело мосо, Ђузепе Серђи,. Роберто Ардиго, Марија Формиђини и многи други.

Али у историји италијанске експерименталне психологије видно место заузима чувечи психолошки часопис „Рта ае psicologia“, koja |e почетком ове године напунио 17 година свога излажења и кога сада уређују вредни професори и познати психолозе: Г. Ферари и Ђузепе Тароци у Болоњи. Због“ огромних штампарских трошкова, лист је морао у прошлој години да излази тромесечно, али је за то задржао свој изванредни технички изглед и богатство свога садржаја.

Од масе чланака, који су у прошлој години угледали" света, поменућемо само оне најважније. „Чуло вида и пипања у перцепцији протора“ награђен је од Лабораторијума за експерименталну психологију у Фиренци и то је дисертација Енца Бонавеатуре. Рад је подељен на два дела: на перцепцију облика. и перцепцију величина, са многобројним габелама и приложеним цртежима. Професор Патрици дао је чланак „Умор у професионалном раду“, једну физиолошку студију о којој се бавиои Анђело Мосо у своје време. Од нарочитог су значаја јоши чланци: „Философија, наука и психологија“ од Б. Тароци;. „Постанак. злочина пред модерном психологијом“ од Раната Серафини; „Васпитање добровољне активности код деце“ од Г. Ферари; „Борба против дечјег криминалитета“ од Ф. Грека;. „Филозофија Ђованија Ђентила и италијанска култура“ од Ђ. Тароци; „Једна група малих злочинаца студирана методом В!пеј-а и Зитоп а“ од Ђ. Видони; „Психологија разума“ од Санктива; „Психологија свесне активности и етика“ од М. Ђови,. ил до из ЦД.

Приказима појединих књига и часописа дат је велики простор и тај се део такође добро уређује. Нема психолошког дела из италијанске и стране литературе, које није ту брижљиво приказано и оцењено. Лист нам исто тако пружа све стране из домаће вести, које се односе на експерименталну“ психологију, њен рад и њено развиће р доноси списак најновијих дела из те области.