Učitelj

588 Учитељ

Са села за живот, написао Дим. Ђ. Димитријевић учитељ. Београд 1922. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића. Цена 5. дин.

Бајке, књига са сликама, превео и за децу удесио Вујица · Петковић учитељ. Издање учитељске књижаре.

Андра Гавриловић, Словенска путовања, Запјеха Бобровски — Кухарски — Бођански — Срезњевски — Срезњевски и Вук — Прајс — Григоровић. Београд 1922 год. стр. 178. Цена 12 динара. Препоручујемо је нашим читаоцима. Добити се може код писца.

МУЗИЧНИ ПРЕГЛЕД ПОВОДОМ ЈЕДНЕ МУЗИЧКЕ СТУДИЈЕ

Колико пута сам размишљао како је у данашњем друштву тешко наћи људи којима је општа ствар на срцу; и колико пута сам се упињао да нађем у поступцима својих животних сапутника ма и искру хуманизма; — на жалост, ретко сам био те среће. Једино, што је утешно, то је факат: да и ова горка истина има, срећом, изузетака.

Нађе се још понеки човек који, озарен и обдарен божанским даром племените доброте, озарава истином и несебичном љубављу своје ближње, ма да ови, у више случајева, јурећи баналним током живота, срљају, и сами не знајући куда, те често и не запазе речи правога човека.

Такву сам искру племенитости и љубави према општем добру, осетио данас читајући музичку студију г. Боже Јоксимовића, — студију несебично написану. Ово подвлачим, јер давно, давно не прочитах овако искрено написану музичку студију.

Ко и не познаје аутора лично, мораће закључити да тај писац не намеће надмено своје мисли, а најмање тенденциозно, већ као искрен и поштен човек даје друштву резултате свога искуства, ради општег бољитка.

Такав је чланак или тачније студија:

Музичко образовање у нашим школама (в. Гласник проф. друштва, св, 1. и 2. за јануар и фебруар т. год.).