Učitelj

Методика 721

глед и слободу при оперисању у рачуну својим ма и недовољно јасним помоћним представама и појмовима о бројевима. Ако деца у бројном низу и наилазе на какве тешкоће то су оне, које при апстраховању треба савладати и које упрошћавају сам акт усвајања представа.

У вези с овим предлогом требало би говорити и о друтим питањима, нарочито н, пр. о самом принципу при раду, али то већ не улази у оквир овога. Овим смо само хтели да покажемо, како се подесном очигледношћу може много допренети правилном образовању бројних појмова и схватању бројнога система и како се оваквим поступањем може знатно упростити очигледност.

Schweiz-Lehrerzeitung С немачког превео Ме 35 — 1921 J. IH. M.

ШНОЛСНА АДМИНИСТРАЦИЈА

Милан Рабреновић

Први полугодишњи извештај 0 (тању ОСНОВНИХ Школа У СРЕЗУ ПОСАВО-ТАМНАВСКОМ

— Свршетак. —

Одравље. Многе су школе због разних заразних болести (вел. богиња, шарлаха, дифтерије, великог кашља и др.) распуштане, а неке су и сада распуштене,

Из таблице „а“ а и нарочитог списка, види се, које су школе, када, колико и зашто распуштане.

Препоручивао сам наставницима да обрате велику пажњу на телесни развитак и неговање дечјег здравља: не допустити да се наставом преоптерећавају и дуго не задржавају; а да се обрати пажња на њихову храну, одело, чистоту тела, одела, учиснице као и на све остало што доприноси снажењу тела, како би се одржавало и унапређивало здравље код ђака; да приређују забаве и у школски буџет уносе извесне суме за одело, обућу и др.

Ђачке потребе. Велики број ђака није снабдевен књигама и осталим потребама а нарочито писаћим материјалом. Чл. 64