Učitelj

Задаци учитељске организације 31

ставници у кадар наставника народних школа. Уређење и настава у њима прописују се засебним прописима у закону о народним школама.

Деца која напусте школовање у средњим школама, или из ње буду отпуштена, морају продужити учење у продужним народним школама. Докле младић или девојчица не сврши продужну школу у селу или вароши не сме се примити ни ва занат ни у трговину нити какву службу.

Приватне школе за школовање народне младежи од 5 до 15 године не могу се отварати, већ се сва деца држављана наше краљевине морају школовати у државним школама.

2. У погледу уређења наставе и васпишања у народним школама.

А. У Забавиштима.

У забавиштима се не изводи никаква настава у ономе "смислу како се то изводи у основним школама, али се ради у забавиштима мора изводити по једноме утврђеноме плану и програму.

Рад у вабавиштима изводио би се у главноме по једноме оваквоме програму:

[. Систематско утицање на добро и правилно дечје телесно развиће.

2. Утицај на стварање добрих навика код деце: ред, чистоћу, уредност, марљивост, пажљивост, послушност и друге навике, и на искорењавање лоших навика код деце.

3. Утицај на изазивање и стварање племенитих осећања код деце: љубав према друговима, осећање части, милосрђа, правичности и др. а искорењавање лоших осећања: мржње, злобе, пакости и др.

"4. Вежбања чула и појединих органа у добро смишљеној игри и забави, у цртању, певању, гимнастици, и ручним радовима сваке врсте.

5. Деца наредносних мањина, која не могу слушати наставу у основној школи на матерњем језику, учиће се у забавиштима месноме говору ради припремања за разумевање наставе у основној школи.