Učitelj

Задаци учитељске организације 33

5. Ручун: познавање свих видова рачунања с целим бројевима и десетним и простим разломцима с погледом на практичну потребу у животу. Књиговодство и домаће рачуноводство.

6. Познавање природе: основи свих природних наука уз објашњавање природних појава и њиховога утицаја на живот људи, биља и животиња.

7. Народна економија: основи народне економије.

8. Пољска привреда: теоријска настава из свих грана пољске привреде и практичне поуке из појединих грана с обзиром на главне гране народне производње у околини. Познавање културнога биља.

9. Грађанске поуке (за мушкарце): познавање основа државнога уређења, грађанских права и дужности, значај и задатак самоуправних тела у држави.

10. Домаћинсшво (за девојчице): теоријска и практична настава из свих грана домаћинства с обзиром на специјалне потребе места и околине.

п. Вештине: ручни радови, мушки и женски, и цртање с обзиром на практичне потребе у животу, певање и гимнастика.

Наставу из стручних предмета у народним школама за више или продужно образовање народне младежи изводе стручни наставници, т. ј. наставници и наставнице са признатим квалификацијама за предавање стручних предмета у народним школама, а наставу из предмета за опште образовање учитеља и учитељица народних школа, зато ће се наставници ових школа распоређивати по предметима, а не по разредима.

3. У погледу извођења насшаве и васпитања у народним школама.

Извођење наставе и васпитање у народним школама регулисава се по једном општем утврђеном наставноме плану и програму.

С обзиром на велику важност питања како ће бити регулисано извођење наставе и васпитања у народним школама, "па да оне у пуној, или у највећој мери одговарају своме задатку, истичу се ови захтеви;

1. Израда наставних планова и програма за извођење наставе и васпитања у народним школама мора бити поверена свакад најкомпетентнијим лицима за тај тако важан посао, а

Учитељ 8