Učitelj

Задаци учитељске организације 49

од стране учитељске организације. Кад је учитељска организгција поставила себи у задатак и старање за унапређење наставе у народном школама, зар онда у тај задатак не спадаин старање за израду потребних и добрих учила за народне школе: школских мапа, историјских и других слика за очигледну наставу и других потреба, што би се све такође могло израђивати у једној доброј учитељској штампарији, или специјалноме заводу са потребним радионицама.:

У најновије време учитељство пређашње Србије започело је неки рад и у томе правцу стварањем економских учитељских организација као што су учитељска банка, учитељска књижара и учитељска потрошачка задруга, али нема добрих изгледа да ће ове економске учитељске установе у Београду моћи одговорити ономе што од њих треба очекивати, и чему оне треба да служе као учитељске установе, јер нису организоване и основане на доброј и целисходној основи.

Сличне установе имају и наша браћа и другови чешки и словеначки учитељи, које у пуној мери одговарају свему ономе што се од њих очекује, и које успешно раде и напредују, јер су постављене на доброј основи,

Каква је, колика и у чему је разлика између тих њихових и наших економских учитељских установа 2

„Остеузка ТаКкагпа“ (Учитељска Штампарија) у Љубљани основана је пре више година. Има 476 акционара. Укупна уплата њихових акција износи 47.600 динара. Садашњи њен инвентар преставља вредност од преко 6.000.000 динара. Сада је то друга штампај ија по величини и радној моћи у Љубљани. Она штампа 12 листова и часописа и израђује као своја издања све школске уџбенике, цртанке, писанке и остале школске и ђачке потреде, и има огроман годишњи обрт.

Ако би поставили овакво питање: коме припада добитак од ове учитељске штампарије у Љубљани, и ова њена садања имовина од преко 6.000.000 динара, сваки би од нас одговорио да је то имовина њених акционара, а то није тачно, јер то вије имовина њених акционара, већ имовина свега словенгчкога. учитељства. Њени акционари имају правилима одређену камату, и ништа више, и сав вишак или претек преко тога од

"Такав један завод установљају сада словеначки учитељи у Љубљани.

Учитељ 4