Učitelj

Задаци учитељске организације 1

уједињене државе и наше нације у многоме зависи и од тога: колико се наши просветни управљачи и васпитачи и учитељи наше народне младежи буду умели наћи у овим новим приликама и добро схватили захтеве новога времена, па према томе поставили и задатке свога рада.

Васпитачи и учитељи народне младежи, зато што живе и раде и свима деловима наше нове државе, имају прилике да посведневно опажају многе појаве у којима се силно испољавају племенска осећања, покрајински патриотизам и сепаратистичке тежње, а то све показује да у нас у истини још нема правога националнога јединства, и да се оно тек има стварати.

Војничко јунаштво и дипломатска мудрост створили су само наше државно или само територијално јединство, али стварање нашега националнога уједињења није у њиховој моћи. Национално уједињење не може извршити ни војска, ни дипломација, ни полиција; оно се не може утврдити ни државним уставом, нити икаквим прогласима и прокламацијама. Она се може извршити само добрим васпитавањем и образовањем младих народних нараштаја у народној школи, јер само добрим васпитавањем и образовањем младих народних нараштаја може се постићи да ишчезну и покрајински патриотизам и племенска осећања, и сепаратистичке тежње у појединим покрајинама, па да место племенских осећања завлада национална свест и национално осећање, а место покрајинскога патриотизма општа љубав према целој уједињеној домовини, па да се у њој сви осећају, не само као поданици једне државе, већ као синови једнога народа.

То је у садањим нашим државним и националним приликама први, највећи и најзначајнији задатак народне школе и васпитача и учитеља наше народне младежи, јер, док се тај задатак народне. школе не изврши, дотле ни наше државно уједињење не стоји на чврстим темељима.

Други, исто толико значајан задатак, који се истиче тахође као захтев новога времена, и који такође пада у део народне школе и васпитаза и учитеља народне младежи, јесте рад и утицај на развијању и јачању грађанске свести, које такође нема у довољној мери у свима покрајинама и свима редовима нашега народа.