Učitelj

O с

Белешке

вачког и нас, тога ради је предузимао извесне кораке ради ближег упознавања и духовног саобраћаја.

У наредним свескама „Учитељ“ отпочеће излазити низ чланака о школским и просветним приликама у Чехо-словачкој републици из пера одличних чешких просветних трудбеника: г. Ем. Липерта, Др. Јос. Керста, и др. које су сада у преводу на наш народни језик. ~

НБНРО ЉО E

т ВЛАДИМИР ВЕМИЋ

6. учитељ и школски надзорник у Битољу.

Каква разлика између два брата: Вемић, официр и Вемић учитељ. Први, ексцентричан, плаховит и нетрпељив. Други, миран, благ, племенит, узвишен. У раду кртица, која се не чује жива, а ствара и изненађује творевинама од највеће вредности. Синови дичне Шумадије, учитељска деца!

Још као ђак побољевао је и био је толико сумњивог здравља, да је изгледало да неће преживети ни 2—3 године службе. јед нога дана пуче глас у школи: Вемићу јурнула крв! Сви беја смо запрепашћени! Красан, најбољи друг! Скроз петичар! И то не од оних петичара папагајских, него петичар мислилац! А да је он био велики и дубок мислилац, то се видело доцније у његовом раду.

___Афера нишке Учит. школе 1895. год затиче нас баш кад треба да отпочнемс полагање матуре! И Министарство Просвете оглашава и њега, који није ни мрава згазио за зликовца! Најурени сви ђутуре „на свагда из свију завода“, тек доцније нарочигим помиловањем добисмо право да довршимо школу. И већ 1899. г. налазимо се ја и Влада у Крајини, он у Кладову, ја у Кладушници, у делокругу чувенога и плодоноснога надзорника Башића. Влада опет и увек нежан и слабуњав, а радник као неки див.

И тада се још није знало о његовој великој вредности. После неколико година јавља се он мени из Белановице (Г. Ми· лановац) као уредник „Шк. Радвика“, који му је у аманет предао његов покретач и уредник г. Јова Поповић, да му шаљем радове за лист. Одмах се видело не само да је он способан за уредника једног листа него и да је велики познавалац педагошке књижевности. То је прво изненађење које је он приредио својим друговима и пријатељима.