Učitelj

378 Учитељ

намерну и по плану изведену обраду, јер се за те процесе брине донекле сама природа духа. Сва брига учитељева треба да је управо негативна у овом погледу: уздржавање, чување од свесног и намернег извођења ма каквих синтеза, апстракција, индукција, дедукција, система. У колико буде било у томе више уздржавања, у толико ће бити мање погрешака противу природе дечјег духа, која тек има да се уоквирава. Зато је оправдано држати се отиштег захтева психолошке норме: He тражшти од малих ученика, да формулишу своја схватања, нити да исказују како онш разумеју по неке сшвари, које би · ми засекле донекле у област њихова суђења.

Ове данашње редовне погрешке у основној настави ваља

се брижљиво чувати како у ономе што бисмо усмено наметнули језику, памћењу и мишљењу деце, тако у ономе што је читањем намењено духу деце. При том не сметати с ума уверење, да је Исто толико погрешно од деце тражити „да све лепо кажу“ оно што се замишља да знају и разумеју, колико се држи да је то потребно и корисно по умни и душевни развитак њихев. Јер, пре ће бити тачно, да је деци у толико теже изнети на језик и још лепо формулисати оно што мисле, осећају и желе, у колико су млађа и неразвијенија од одраслих и развијених. А зна се, да и нама увек преостаје на дну душе и скривено у уму од онога што бисмо имали и хтели да изразимо, формулишемо, сређено и јасно покажемо. Огуда тако _ често осећамо или читамо, да је тако исказано као да је из уста или из душе извађено, По томе је оно добра дечја настава и књига, која уме да уноси у душу деце и да вади из душе детиње. На против, не може се за добру дечју наставу примити она која систематише, формулише, и тражи да деца у системима уче и да своја знања И осећања. формулишу.

И док тако елементарна настава од себе одстрањује апстракцију као логички принцип учења — а противу апстракњније као нсихолошког процеса не може ништа имати дотле се може помислити; да ће зато она моћи и смети у толико више пригрлити детерминацију, као апстракција противположени принцип учења. И та је могућност искључена, у "толико више, што детерминација као логички принцип учења, претпоставља апстракције, којима ваља враћати њихову прво-