Učitelj

364 Учитељ

istorije, političke ekonomije, etike, religije, filozofije i pedagogije (humanistička nastava), nastavna osnova(program) Lajeve Škole Rada dajei primernu priliku za materijalnu (telesnu) reprezentaciju: modelovanje, eksperimentisanje, negovanje životinja i bilja; za slikovitu reprezentaciju: skiciranje, projektivno i perspektivao crtanje i slikanje; za matematičko izražavanje: aritmetiku i geometriju; za verbalnu reprodukciju: jezik, čitanje i pisanje, deklamovanje, izražavanje u stihu i u prozi, drilovanje u vođenju: b.ležaka i u pisanju pismenih sastavaka; za muzičku (glazbenu) aktivnost: pevanje i t. d.; za telesni pokret: dramatika, sigranje, plesanje, gimnastika; za etičko ispoljavanje: vladanje u razrednoj zajednici, i t. d. (/Diđd., str. 100). , .

| Prema osnovnom pedagoškom načelu Dr. V. A. Гаја ekspresivne aktivnosti slede observacijone i reagiraće na njih, definišući ih, proširujući ih i usavršavajući ih. Organizacija nastavnog gradiva više je korelativna nego li konc. ntrativna kao što je ovo slučaj sa ftradicijonalnom. školom ( 0id., str. 110).

Najislobodnija i najpotpunija ekspresija ovoga doZVOliava se i podstrekava se u Lajevoj Radnoj Skoli. Svaki oblik reprezentacije, zdrave aktivnosti iskorišćava Se i kultiviše se. Duvduše, zadaća ovoga nije jednostrano obra-: zovanje u radu s drvetom i željezom kao što je to slučaj u Keršenštajnerovoj „Arbe/ischule,“ (.bid., str. 28—38).. Meta ove Lajeve Radne Skole nije razviće državnog gra djanina (Staatsbirger); deca se moraju u prvom redu smatrati kao humana bića sa različitim potrebama i tendencijama.. Potpuno razviće ovih sadanjih sposobnosti daće čvrstu osnovicu za buduće rastenje (/Đid., str. 32). S toga svaku zdravu potrebu detetovu treba potkrepljavati, svaki oblik ekspresije treba dozvoliti.

Ovo je osnovica Lajeve 7Zafschule, njegovog pedagoškog vjeruju na kome on gradi svoja praktička nastoјапја. Mislim da nije na odmet ako se i naše učiteljstvo bude malo više zainteresovalo za ovo, zaista, sugestivno pedagoško delo. Die 7Zafschule |e napisano lepim i zanimljivim stilom, i, nema sumnje, đa bi se dobro