Učitelj

———— |

srđap dyr—Cupr un OD OD n OD DD TD OD 906 OD 0D OD U

Београд, фебруар 1923. „ Св. 6. Год. ЛЕ. prtpr TI аб об — ap 90 700 TI По 0002 DD dO OD —0

Dr. Paja R. Radosavljević, Njujork.

Radna Škola Dr. V. A. Laja

Osnovno načelo aktivnosti kao temeljne odlike коме а, ekspresije kao neizbežive rezultate svake impresije, periferijske ili celebralne, čoveka kao proizvoda reakcija koje on ispoljava na temelju nasledjenih i stečenih dispozicija, — obrazuje glavnu i odlučujuću stranu

celiji, organizacije izbora nastavnog gradiva, organizacije

nastavnog programa i metoda izlaganja u Lajevoj radnoj . školi koju |e on onako lepo izložio u svome delu: Die Taischule (1911).

Zadaća Lajeve škole jeste samorazvijanje, rastenje pomoću samoradnije, ekspresije (ispoliavanja, izražavanja). Lajeva škola nije i ne sme da bude Sr/ćzscPule (škola u kojoi se uči sedećki); to treba da je Tafschule, gde stvaralački Tad i konstruktivna i ekspresivna aktivnost sledi sve impresionalne, observacijone aktivnosti Die 7ačfscAule, (str, 106—111). i

Organizacija ove Lajeve škole rada |este organizacija socijalne, društvene zajednice, sigre i radnog udruženja (/bid., str. 89). Njezina organizacija je takova da dozvoliava najraznovrsnije aktivnosti od strane đaka.

Osnovno načelo zahteva najprisniju međusobnu vezu između sadržaja i forme nastavnih predmeta, impresijonalnih (observacijonih) i ekspresionalnih (reproduktivnih) aktivnosti. „Formunferrichf“ slediće i reagiraće na „Sachunferrichf“, i stime će obrazovati jednu organsku celinu (Ibid., зк. 100—111).

S toga pored redovnih opažajnih (observacijonih) nastavnih predmeta, u programu osnovne nastave, pored

„prirodne istorije, fizike, reografije (realistička nastava),

1*