Učitelj

424 | Учитељ

ми овде на дому имамо спремних домаћица које би то могле у духу нашега народа могле учити наше девојке.

Како ће наша учитељица моћи некога да учи да скроји

и шије рубље и хаљину кад једва зна скроји кошуљу. За тај посао треба стручан мајстор.

Како ће наша учитељица да учи сељанку да сири сир, кад то она вије учила 2—3 године, онда ће то наша сељанка из задружне куће то боље знати од ње. И за то треба стручан мајстор. А наша учитељица је отишла у Ческу да за неколико месеци научи: гајење стоке, прераду млека, гајење поврћа, кување јела. кување конзерви, шивење, пчеларство, воћарство, хигијену, домаће рачуноводство. И за све ово треба за 3—4 месеца бити стручан. Веровати у све то т, ј. да наше учитељице могу то постићи то је заблуда, јер су све то одедити стручни предмети, коме се понаособ треба посветити. Наше учитељице нису криве, крив је онај што није хтео да мисли, а ако није знао што није питао и угледао се на уређење такве школе и да примени у насу колико то наше прилике траже. ~

Кад су наше YU. дошле. из Ческе и пријавиле се Минисгарству као „девојке“ оно сад није имало ни школе ни ђака. На брзу руку нађена су нека имања у Панчеву, Баваништу и Малом Хеђешу у Војводини, па су у тим местима отворене домаћичке школе и оне постављене за управитељице _ и за наставнице тих школа и дат им потребан буџет.

Али ше прве школе за домаћице нису могле да ошпочну рад, јер није било ученица. Наставнице неколико месеци примале плату и чекале да дођу ученице и оне су најзад дошле. Дошле су ученице али не оне које треба да послуже корисно него су доведена деца из сиротног дома (она морају да иду куд им се нареди) — и нека ратничка деца из Македоније. Тој сиротој деци треба дати неку стручну школу као н. пр. учитељску или трговачку и одужити им се онако како су то заслужили њихови очеви. А у домаћичке школе треба доводити наше сељанке које имају стоку и имања да би стечено знање умеле употребити у својој кући и околини.

И још место да је таква школа отворена где је култура на најнижем степену, отворена је где на највишем у Банату.