Učitelj

Домаћичке школе. 425

За једну домаћичку школу треба много, врло много пара не неколико стотина хиљада, но неколико милиона. То треба да буде читава економија, а она би коштала више него једна гимназија, тим пре што би ученице у тој школи биле у интернату. Оне би својим радом много користиле буџету школском т. |. гајећи само поврће, стоку итд, у прераду млека уносили би користи и себи користили.

Кад се за подизање ових школа захтевају велика материјална срества, онда се требају решити прво питања о подизању и издржавању ових школа. Кад се зна колико користи доносе овакве школе и кад се користи од њих очекују да одговарају материјалним жртвама, онда треба добро водити ра-

Учуна где их отварати и кога доводити за наставнике и ученице тих скупих школа. Зато домаћичке школе треба да буду уређене у духу нашега народа, јер треба рачунати и на тај факт да сеоски родитељи женску чељад нерадо школују, још не радије би плаћали за издржавање својих кћери. Зато треба уредити те школе, да се саме изрржавају, а то није немогуће. А ако то није могуће, онда није могуће ни отварање тих школа. Зато бригу о тим школама треба поверити једној комисији која би свестрано испитала, с пуно пажње израдила Уредбу. Том Уредбом било би унесено да такве школе морају бити направљене по плану који пропише Министар Просвете. И да морају бити удешене за интернатски живот наставница и ученица. И да морају имати одељене станове, канцеларију, кухињу, стаје за прераду млека, перионицу, стаје за гајење стоке, живине и свилених буба. А уз сваку школу мора имати повећи простор за усеве, вртове и воћњак.

Па онда за све те радове набавити и потребне приборе и алате. Шта то кошта2 Колико је то важно и тешко питање питање испред чијега се решења истичу велике сметње, а за чије извођење употребити многе паметне главе, решено је код нас оваким прописом у уредби: „Држава, односно општина, срез и округ дужни су да подижу школске зграде за домаћице“ (место зграде за домаћичке школе).

То је све што садржи ова уредба и ништа више и мисле да је тиме питање потпуно свршено. И законом о народним школама наређено је подизање школа и школовање деце, па

Учитељ | 5