Učitelj

428 Учитељ

„Ројасан borbu protiv analfabetizma podizanjem školskih' zgrada i puteva, radom države, koja će za to staviti sva potrebna sredstva.“

Proširiti obaveznu nastavu na šest godina u svima onim: opštinama, koje nemaju srednjih škola i za onu decu, koja neće pohoditi druge specijalne škole.

Karakter osnovne škole ima da bude sfrogo nacionalan, da · spremi ne samo fizički već i moralno buduće vojnike Italije. Zbog” toga će država voditi strogo kontrolu nad .programima a naročito će voditi računa o izboru učitelja, o njihovom radu specijalno u kojima prevlađuju antinacionalne partije.

Učteliske škole moraju počivati na istim principima i nacionalni karakter mora u njima provejavati. |

Učitelje i profesore treba ekonomski i moralno osigurati jer su oni vojnički vaspitači Nacije, kako bi mogli uvećati svoju kulturu i usaditi svest narodu o nacionalnoj važnosti njihove misije.

5 | XVI Italijanski kongres za psihijatriju.

Od 26—28 oktobra ove godine održan je gornji kongres na Poliklinici u Rimu, kome je presedavao čuveni profesor CankteDe Canktis. Na kongresu је podneto pet tema: „Nosografija i patogenija psihonervoze“, „Patogenija epilepslie“, „Skicofrenije i pseudoskicofrenije“, „Anatomija i p+tologija frenastenije“ i. „Postupanje ludih zločinaca“. Kongresu su prisustvovali mnogi psiholozi i lekari i bio je jedan od najposećenijih kongresa ove vrste.

*

Ili Internacionalni Kongres za psihotehniku primenjenu 'na profesionalnu orijentaciju.

Od 2—4 oktopra ove god. održao se gornji kongres u Milanu u prostorijama „Humanitarije“. Kongresu su prisustvovali izaslanici skoro svih kulturnih zemalja i pročitano ie nekoliko vrlo dobrih pedagoških tema.

o = Letnja internacionalna škola u Vareze.

Incijativom „Ženske internacionalne lige za mir i slobodu“ održan je jedan kurs od 18 avgusta do 2 septembra u Vareze na. kome su učestvovali delegati iz mnogis država. Prvi ovakav kurs.