Učitelj

Domaći rad učenika na osnovu experimen. istraživanja 487

laze. — Tako neki pedagozi tvrde da je vrednost domaćeg rada od velike koristi za škol. napredak, dok drugi vele baš prolivno, — a freći bi opet rekli, da su oba ova extrema pogrešna i da umereni domaći rad može biti od koristi. — Higijeničari se opet oslanjaju na svoja iskutva o pogibelinim rezultatima nekih slučajeva te se energično protive svakom i najmanjem škol. radu u domu. Svi ti „autori“ izriču svoja mišljenja prosto na озпоуџ svojih promatranja i iskusfva.

Međutim*•u današnie doba je ovai problem podvrgnut experimentalnom istraživanju, koje je dalo mogućnost da se malo pobliže upoznaju i fiksiraju same činjenice, koje su skopčane sa tako komplikovanim pitanjem.

S toga sam odlučila u ovom Мари газргам , ili bolje raščiniti to pitanje na osnovu istraživanja svetskih experimertalnih pedagoga i psihologa.

Ponajprije upoznat će mo se sa Šmitovim вина. Dr. P. Šmit je radio pod upravom čuvenih njemačkih experimen= talnih psihologa Kiilpea i Meumana, te se posve predao baš proučavanju problema o domaćim radnjama, koje činjenice stavio u svoju doktorsku disertaciju (Experimentelle Untersuchungen iiber Hausauigaben des Schulkindes).

Šmit je ponajpre ispitao točno domaće prilike po nekoj šemi, kao: a) mjesto, gđe roditelji rade, na domu ili izvan kuće; b) паzočnost braće i sestara; c) mjesto, gđe se nalazi stan; d) prilike domaće, da li se u kući grije; — uvjeti svetla; e) socialna sredina deteta i t. d. •

Kad je dobio dosta nepovoljne rezultate, kako je bilo predvideti u jednom njemačkom ivorničkom gradu — Šmit je nastojao kontrolirati uvjete svog ispitivanja, pa je izabrao dva zadatka posve jednako teška, jedan je dao raditi u školi, a drugi kod kuće, Poslije tri nedelie je opet dao iste zadatke, istoj djeci. Zadaci su bili prema dečjoj apercepciji. Tu nam даје Šmit u postotcima rezultate. Budući je predavačica po Šmitovoj metodi također experimentirala, to mislim, da je zgodnije, ako navedem rezultat iz naših krajeva i naših domaćih prilika. Experimentirala sam sa učenicama III razreda, i to sa zadacima računskim, običnim primerima množenja i delenjia. Rezultat je bio ovaj: