Učitelj

508 Учитељ

живот у занимљивим причама, после балканског рата (1912 и 1913 год.) описао је тај рат, у виду забележака једног четврTaka OCH. школе, опет у врло лепом облику. А садје— после свршеног европског рата описао и тај рат, и све што је било за време рата, опет у врло дирљивим забелешкама оног четвртака који је сад гимназиста. Описан је цео рат потпуно жако је било, сваком згодном приликом верно цртајући неугодно. расположење и мишљење о овом рату, 0 Аустријаншима, Мађарима и Бугарима. Васпитачки свуда је верно истипао врлине (а понегде и мање) појединих лица и читавих народа.

Кад човек прочита целу ову књигу види да је она у су штиви једна опширна историја овог нашег ратовања и народног живота за то време. Као што се из косовских песама сазнаје и прича шта је онда било, тако ће се читајући оваке књиге, сазвавати шта је и како је било у нас за време овога страшнога рата. А све је то тако занимљиво и дирљиво, „а при том и тачно, описано, да се не можеш од књиге "одвојити. ја сам је прочитао за 3 вечери, узгред неколико пута оплакао. — Не стидим се то да признам.

Опширно и лепо су описана сва она зверства соба паљења и пљачкања) „славне“ ћесарске војске, пре и после "боја на Церу, по Мачви и Подрињу, што су ратни дописници, речју и сликом, објавили неутралним народима, и „славу, нарске војске на све стране разнели!

Исто тако описане и оне страхоте које је претрпела наша бежанија (народ) из Подриња, Мачве и Ваљева испред ових цивилизованих варвара. Тај се опис не може овде исписати. То треба у књизи прочитати.

Дирљиво је описан састанак и дочек наше војске, а тужно је описан пролазак наших кроз несрећчу Албанију. Каквих ти _ту нема призора! То треба само прочитати.

Исто тако је лепо описано како су Французи нашу војску · почекали на Крфу, обукли све у ново и добро исхранили. Само оби псе још мало описати живот наших на Крфу.

У последњем одељку (ХХ) износи се образовање ' наше нова Краљевине, а распад Аустрије, пад цара Виљема и Кобурга са речима: „И тако је, ето Бог свима неваљалцима по заслузи платио“. А за Аустрију се лепо каже: „Сила је њена тропала, величина се њена распала“.