Učitelj

Краћи прикази 513

bestijalne vojne. Za vse one fisoče in fisoče, ki so pri polku trpeli, bo to prava spominska knjiga, zanimiva pa bo tudi za vse ki nimajo pojma o grozotah na fronti. Knjiga: bo zanimala tudi naše neodrešenje brate, kjer na njih zemlji se je vršila vsa ta strašna žaloigra in tudi njih je delo posvečeno. Kako so razpadali njih domovi, kako so razpadale cele vasi, kako je ginela vsa dežela. P.satelj je gledal njeno razđejanje njeno zasužnjenje, v duhu pa vidi tudi njeno — odrešenje. 'V „vizije osvete“ dvigne zasužnjene brate iz robstva. . |

Здравињак, слике и приче о здрављу за школу и дом, написао Др. М. Ђ. Поповић. Издање књижарнице Рајковића и Ћуковића, Београд. :

У овој књижници лепо удешеној не само за ученике већ и за наставнике, родитеље и домове налазе се поуке о здрављу. Исте су изложене на схватљив начин. Тако да их могу читати и ученици млађих разреда.

Књижица је названа „Здравињак“ по биљци здравињаку, јер као што биљка здравињак „лечи од свачега“, тако и у овој књижици има разних поука за здравље, „те и она лечи од свачега“. Препоручујемо је наставницима.

*

Краљевић Марко наших дана, од Павла Аршинова Издање књижарнице Рајковића и Ћуковића, Београд.

Ова је књига постала у намери да скрене пажњу на то, да треба што више радити и производити, да би се могло живети, јер ко мање производи, зло живи и не може да живи а мање производи онај, који изостаје иза напретка времена, те не зна ни да ради. Зато се с временом мора корачати, иначе се, - пропада. А да би се то постигло мора се размишљати о себи о свом раду, о раду других итд. Е, да покрене нашег трговца и занатлију на тај пут размишљања, задатак је ове г. Аршиновљеве књиге, коју је он назвао Краљевић Марко, јер је сваки јунак, који свој посао зна добро и ради га. Књигу препоручујемо нарочито за продужне, грађанске и занатске школе.

.. | · Имануела Канта Спис о Педагогији, превео Милан Шевић. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића. Учитељ: | 9