Učitelj

514 Учитељ

Кантов Спис о Педагогаји издао је први пут један његов ученик с Контовим одобрењем, али без Кантове сарадње. Дело је произашло у главном из Кантових предавања. Доцније издање је исправљено у колико се могло исправити и с таквог једног исправљеног издања је и овај г. Шевићев превод.

| Кант није држао предавања из педагогије од своје воље

него по дужности. У својим предавањима узимао је за основицу Базедова, Бока, али је на њега најјачи утицај имао Русо. Ну Кант не би био Кант, да није остао поред свих примљени утицаја оригиналан.

Од непроцењиве су важности Кантова лепа опажања и упуства за готово све области васпитне, а тежиште је у његовим мислима о моралном и религијском васпитању. Зато ову г. Шевићеву књигу треба да набави и да прочита сваки, који се брине о васпитању и настави.

*

Вилхелм Бернер. Васпитање за принцип мира, превео

с немачког Миодраг В. Матић, Панчево 1922. год. Изашла је

прошле године лепа књижица која третира јасно питање које

је исписано у наслову. Ова књижица је 17. свеска Библиотеке

„Будућност“ коју издаје и уређује Милош Б. Јанковић, учитељ. *

Недељна писма мојој ученици. Написала госпођа А. Су“ лије. Превео с француског Риста Огњановић професор Скопљанске Учитељске Школе. Осмина. Страна 94. Цена 2.

У виду кратких и језгровитих недељних писама својој учевици, или својим ученицама, госпођа Сулијева је, у 42 писма, изнела лекције из морала sa младе девојке. А морал им је потребан и за младе и старе девојке, и за „младе и старе младиће, и за све, никад више но до данас, кад је, услед светског рата, све попустило, све склизнуло, све ударило странпутицом, у свему, а нарочито у моралном погледу. За то аутор ове „лепе и корисне књиге, у својој пропратници, каже, да је, пишући ову књигу, имала у виду, да створи једну практичну али корисну књигу, у којој ће идући за разним периодима свога живота, девојчице, поставши младе девојке, за тим жене, супруге и матере моћи да нађу озбиљне поуке и једног од најпоузданијих вођа за своје владање у животу. А чувена париска издавачка кућа Гарние Фрер у Паризу, каже, да је ова књига, како по стилу тако и по облику, приступачна свима ступње"вима интелегенције. У њој нема ни мало оне сухопарности велике већине књига, које су до данас угледале света, а које говоре о моралу. Писана за младе девојке она се обраћа њеном