Učitelj

724 Учитељ

варања, настала је одвратна свађа, која је обично прелазила у тучу. Тада излазе матере и растерују оне што се туку, сваког у своју страну, а понекад се и оне прописно дохвате.

Књига се ни код кога не види. Домаћи су послови на старијима. Штале чисте очеви вечером, кад се врате са службе. Воду доносе Китајци. Девојчице још по нешто раде у кујћи, али дечаци сматрају „женски“ посао за Себе недостојним, чак и претња батина на њих не утиче.

Друга половина дана, када одрасли долазе кући, боље пролази. Дуго и врло много ручају, после једу диње или воћа, па прелазе на семенке и орасе и разилазе се на купање, у баште или започињу игре на улици. После чаја, а кад је киша после ручка, одрасли и мали седају и играју карата, доминаи т,Д. Увек — у новац. И опет задиркивања, свађе, вике и сузе.

Страст за играма у новац, у слаткишима и пушењу, води малој крађи у кући; понекад се дешава и већа крађа | из тих разлога.

Без рада и паметних забава деца се морално кваре, OR навике пристојности и унутарњу благородност, које је школа тежила да накалами, и постају дрским мангупима, тешки за породицу, школу и друштво. | Наравно слика мојих престављања не може бити својствена за богате породице, где су матере слободне од домаћих послова и могу се потпуно посветити васпитању деце, Али ето има деце и под рђавим условима. Узмите мрачна и права дворишта на Пристани или Нахаловски: Тамо су коцкарске игре, крађе, превремени блуд па чак опијум и кокајин, свили себи солидно гнездо, готово ни мало не сметани од друштва.

Јасно је, да у програму наше наставе — васпитног рада има стварног недостатка и неопходне су извесне мере за његово уклањање. _

Пре свега наш Велики Ш«олски Расу је ока дуг. Стара руска школа била је одвећ сурова према деци и када је отпочела борба за ослобођење деце од притиска сурове пе'дагогике, на првом месту било је питање о повећању школског распуста. Деведесетих година за „изнуреном“ децом тако су горко плакали и нападали такво „упалупљавање човека“,

1 Крајеви вароши.