Učitelj

656 | Учитељ

da bi izazvali kod učenika fakmičenje i radoznalost. Lokalne reprodukcije, nekoliko umetničkih objava, plakata, i sezonsko cveće dopuniće nastavnikovu inicijativu da skromno ukrasi svoju učionicu. Ako je po neki put, nastavniku nemoguće da se snabde lepim slikama, kopijama umetničkih remek-dela, uvek će biti u mogućnosti, da iz učionice odstrani sve šio je ružno i banalno: rđave slike, u koje najviše spadaju hromolitogralije, kao što su slike naših istorijskih junaka i careva, istorijskih događaja i tome slično (spaljivanje, Sv. Save, Kosovska devojka, Večera Cara Lazara, Kosovska bitka i t. d.) čiji primer, i ako sadržina istih ima neke nacionalne i istorijske vrednosti, sa umetničkog gledišta vrlo štetno utiče na razvijanje dečijeg ukusa. U ovome, i. j. u odabiranju slika, nastavnik treba da bude vrlo strog obazriv.

Potlrebe za crfanje (materijal i uzina). p

Razred treba da je snabdeven 1 crnom tablom, kredama u boji (za crtanje na školskoj tabli), i mefarskim lenjirom; trougaonim lenjirom; 1 drvenim šestarom, zidarskim klatnom i pokretnim ramovima, o kojima smo već govorili u predhodnom odeljku.

Učenici, u prvim razredima, treba da imaju, kamene tablice, crtaću hartiju, krede u boji ili pastel. Prvim razredima treba, iz ekonomskih razloga, otpočeti crtanje na kamenim tablicama (ardoise). Vežbanja izvodiče se pastelom ili tvrdim kredama u boji · (u drvetu). Đacima, koji budu uspeli da dobro izrade data vežbanja, dopustiće nastavnik da ista ponovo izrađe i na Crt. hartiji, da bi ih mogao izložiti u ramovima učionice.

„Stariji učenici por d pastela i kreda (u drvetu) u boji treba snabdeti, belom, sivom, р'аукамот 1 Хисказјот ћашјот „Jngre“ ili Vidallon“. U nedostafku pomenutih marki, s uspehom se može upotrebiti hartija za pakovanje, koje ima u raznim bojama, a vrlo "је podesna za crtanje, pastelom, ugljenom i kredom.

Pored pomenutog materijala snabdeti ih još, sa 1 crnom kredom (u drvetu) N, 2, olovkom N? 2, gumom za brisanje, kutijom kreda u boji i kutijom akverela sa 2—3 četkice, Kutija akvirela treba da sadrži ove glavne boje: cinober, 'karmin, pečena skena, ultramarin, pruska plava, kobalt zlatno-žuta (jaune d' or). gomgut, oker žuta, sepija, običasta i bela.

(Boje su za početnike vrlo važne, jer je njime dete očarano ).

на ара ga