Učitelj

54 Учитељ

регулатор за ученике и учитеље. Мали Немац, који је до 14 године уредно посећивао школу, добија уверење на коме су оцењени, без испита и оцена: његова брижљивост, владање и његова марљивост.

У опште дете има врло мало да ради код куће. Врло кратке лекције за учење, мало или никаквих задатака, ипак ово представља за једно дете од 12 год. један час рада највише. (Овај мали рад допушта учитељима. да увек траже тачно извршење овог што се зада, и да не прими никакво извињење, ако нешто није учињено. Исправност рада подједнако је постигнута марљивим посећивањем. Пре рата онај који одсуствује кажњава се, а родитељи глобе се, па чак се кажњавају и затвором. За време рата и после примирја показала се једна попустљивост у том погледу, али пошто је гвоздена рука поново оживела, глоба и затвор поново су ступили у употребу. Дакле одсуства предвиђена и одобрена имају олактавајућу сколност; глоба се примењује за један час одсуства и то на један аутоматски начин.

4. Материјал наставе. Ми ћемо сада укратко прегледати програм. Биће интересантно повући паралелу између немачког схватања програма с једне стране, и франсџуског с друге стране. (Ово захтева узана и трајна веза са немачком школском средином, а ова се граничи врло много и ван граница овог изучавања.

Припремна настава. При ступању у школски живот мали Немац не уводи се одмах у рад, као што се то код нас жури да што пре почне да чита ипише. Немачка школа најпре даје игру, песму, приче, и једва мало читања на зидним таблама — и то _ је све за време једног семестра. Затим дете добије прву књигу „Ечђе!“, чије прве стране не садрже слике познатих објеката нити породичне приче. На свакој страни појављује се једно ново слово, али су то рукописна који се уче најпре, После неколико недеља приступа се штампаном готском тексту, а идуће године романским особинама. Заједничко читање је главно: вежбање; они који не знају да понове то кажу они који знају. Разред се не задржава за оне који задоцњавају нити за слабо: обдарене; за њих има готово у свакој вароши специјалних разреда. Настава писања је врло карактеристична: учитељ пошто је објаснио црте слова, (вежбање се врши по такту)