Učitelj

62 Учитељ

једна новинарска полемика живо је развијала дискусију и ангажовала се за тако зване „опште школе“ (gemeindschaftвећијеп), школе где ве постоје казне и хапшења, без управитеља, већ су подвргнуте једном савету од учитеља и ђачких родитеља, чија је проба још у току у неколико вароши, наро: чито у Хамбургу, и већ показала напредак. Један велики део јавности приближује се учитељима и учитељицама, да би постали политички ггенти, који се боре за њих.

Овако уређење, где је сваки на свом месту, чини да је немачки народ готов да учини све жртве за школу. Он зна шта он њој дугује, он зна шта он може од ње очекивати. Она не даје својој деци бистрину, духовно развиће, као што имају мали французи, али она даје народној маси навикавање на рад, дисциплину, тачност, која задовољава огромне потребе свакога и на које рачуна немачка нација.

Вражогрнац (Зајечар). - с француског, Бора Ацић.

ПРЕГЛЕД НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА

Тодор Раденковић, учитељ — Гаџин Хен

Лајева рачунаљка и рачунање.

— Нека запажања —

У

- Говор је једно културно, умно саобраћајно средство. Учити гтоворењу, значи поставити симболичне знаке за све садржаје „(ближе и даље околине, Дете, када се роди, представља једно несвесно живинче — једну животињицу, која временом прима утиске од разних предмета и лица; његов се круг душевног садржаја шири, т. ј. богати осећајима и преставама. Што више расге, оно се сусреће са редовима, специјама, врстама, групама и т. д, разних састојака органске и неорганске природе. Оно, дакле, упознаје, расповнаје, уопштава, долази до општијих престава, до вишег душевног стања — али, ипак, почива на блиској реалној подлози. — Ако би се дете оставило природи изоловано од друштава и људи, вероватно његов духовни развитак не би се могао даље уздизати и оно би — по свој прилици

A.