Učitelj

Преглед наставних средстава 63

као и друге животиње — остало једна повећа чудновата дво_ нога животиња, — Ну околина, првенствено породица, из традиције и љубави, готово одмах жели да ту малу животињицу што пре уздигне из тог примитивног стања људства, да га искористи за сврхе породичне и, најзад, оспособи да ступи самостално у друштвени вртлог и спремно на себе очајну борбу за опстанак. Говор је лествица свему томе и њиме се полако све више-више уздижу млађи нараштаји да повуку напред старије. .

И у погледу рачунања, човечанство је имало свога детињства. Дуго је оно располагало само најпростијим преставама бројних количина, не умејући ни да их саопшти, Ни да их изрази. Компликованији живот, силом прилика, избацио је и у тој области скалу, лествице, откучио укочени точак и омогућно да се данашњи човек, помоћу бројева и цифара вине до Бога и небеских тела.

Како се деци тако рано не поверавају важни и заплетенији рачунски послови у кући и у друштву, није се осетила потреба: да се она онако агилно уче рачуну и упознавању бројних односа по већ утврђеној рачунској системи, Она се остављају да и даље располажу само бројним количинама, са којима се намерно. или узгредно сусрећу. — Факт је, да деца још од почетка: држећи се са друговима, играјући се кликера, гледајући изведене пилиће, посматрајуће лебац како се сече, како се месим „размешује“; како се јагањци кољу, овце купују; како је у амбару кад се једе, а како кад се врше; знају за више и мање, умножено и подељено — дакле, фгкат је да деца морају имати престава о количинама. Ова имју сирови материјал, али је потребна сила околине, друштва, некога, да „оваплоти“ и оживи онај феникс што се зове правилни однос множине према множини и према јединки — да засветле бројне речи, бројни називи — бројеви. Потребно је, дакле, ту оспову, тај природни материјал, превести на рачунски језик и све скеле за тај циљ прилагодити самој природи: не жртвујући садржину форми.

То је остављено школи, варочитој установи, која ће тај тежи посао да изведе најправилније. — Наш је рачунски систем декадни и све операције врше се на основи рада у првој десетици, те је и најважније повести бригу о њој. У методици