Učitelj

102 Учитељ

у основној настави проводи, дијалекат је полазна тачка, с које шреба да обучни рад пође и ученика доведе бо схватања и владања књижевним језиком и писменом и усменом говору. Према томе дидактичном принципу имаду сви дијалекти у првој обуци на најнижем ступњу своје засебно место. И сасвим је преродно, да према томе, колико који дијалект већма дивергира с књижевним говором, то ће требати и више времена, док се у обучавању пређе из дијалекта у књижевни језик. У томе може обучна основа да постави опћу установу, према којој у свим странама наше домовине морају ученици на свршетку обучавања пошпуно владати у усменом и писменом товору књижевним језиком. Сам пак процес превођења ученика од дијалекта до књижевнога говора отворен је учитељу дотичне школе, који ће према природи дијалекта удесити свој рад тако, да најкраћим путем доведе децу до познавања књижевнога говора.

Ово се дидактично начело оправдава тиме, што је задатак основне наставе, да дете навикне мотрити свет око себе, да да га навикне о оном, што опажа, размишљати, а то ће моћи ваљано само онда, буде ли могло оно, што опажа слободно изрећи, Слободно пак казати може дете оно, што је замијетило, само оним начином говора, што га је научило од своје мајке, на који је привикло у дому и у најближој околини.

(Ово су основни захтјеви, које треба да респектира је· динствена наставна основа с обзиром на обуку у матерњем језику, а сад настаје потреба, да укратко разложимо, како ће у нашим основним школама ови захтјеви задовољавати у појединим гранама језичне обуке.

У првом реду ваља узети у обзир ону грану језичне обуке, која је најопћенитија и која се проводи у свим годиштима основре школе, а то је:

А) Вјежбање у говору.

С вјежбањем у усменом говору започиње језична обука у основним школама. Према томе посвема је природно, да она . започиње с дијалектом. У неким крајевима наше домсвине, где је дијалекат веома близу књижевном говору, моћи ће се већ након неколико недеља прећи на књижевви говор, док у оним крајевима, где се дијалект знатно удаљује од књижевнога говора, трајсће обука искључиво на томе говору једну а и