Učitelj

118 Учитељ

ziciju descendenata za živčane bolesti, koja je nastala ma kojom bolesti živčanog sistema u escendenciji. U neuropatički opterečena bolovna stanja živčanog sistema ne spadaju samo izrazite duševne i živčane bolesti, nego i lakša bolovha štanja, kao psihopatičkekonstitucije, debilitet, t. zv. funkcionalne neuroze i t. d. Teško nećuropatično opterećenje nazivlje se i „degenerativno“ opterećenje.

O rasprostranjenosti neuropatičnog opterećenja kod imbeciliteta statistike jako variraju. Heller je пазао 769, Вагг 859/,. Tredgold 82,59/б. Ako је uopće neuropatičko opterećenje osnovica imbicilitetu, a drugih etnoloških momenata nema, tu se onda većinom radi o teškom naslijednom opterećenju, dakle o naslijednoj generaciji. Imbecilitet je dakle često izrazita degenerativna. psihoza,

Da li živčane i duševne bole:ti materine za vrijeme trudn“ će_ štetno utječa na mozak djeteta, nije još utvrđeno.

Nisu bez značenja i fraumafička opterećenja, naročito onda,

ako je dijete začeto neposredno iza kakove ozlijede roditelja. Ne bi bilo ispravno, kad bi upravo za najteže slučajeve imbeciliteta, dakle za idiotiju, tražili najjači uzrok u feškom neuropatičnom opterećenju. Jer nema sumnje, da upravo mnogi idijoti u: opće nisu neuropatički naslijedno opterećemi, — drugima riječima, da u teškim slučajevima igraju relativno naslijednu ulogu drugi etnološki momenti, kao toksilno opterećenje i organička obolenja mozga u najranijem djetinistvu, Obratno je opet procenat teškog naslijednog opterećenja kod lakših oblika, n. pr. debiliteta sa cCSObito etičkim defektom, nerasmjerno vel.k.

Teško neuropalično opterećenje često može da bude Копуегgentno, L. i. da nalazi od očeve i materine strane. Prema tome iasnoie samo po sebi, da krvno srodstvo roditelja, ako radi o n*0ropatički opterećenoj porodici, utječe redovno kao teško neuropatično. opterećenje; ono upravo uvijek involvira konvergentno opterećenje.

Da li kryno srodsfvo rcditelja kvo takovo, t. i i bez ikakovog neuropatičnog opferećenia, uopće opterećujuć djeluje, vrlo jesumnjivo, |

Isto je tako prijeporno ptanje Moebis-ovo o t. zv. „heprijafeljstvu klica“, t. i. pitanje, da li i potpuno normalna očeva i materina klica mogu ipak da neuropatički opterete descedente, zatO,. što jedna drugoj ne priliči, odnosno, što svojim zajedničkm dielovanjem izazivlju abnormalan razvoli.