Učitelj

Човјек у друштву 367

нике, а требају муг (Објавио би да треба помоћника) Како би још могао тражити помоћника (Написао би на цедуљу, нека на тргу прочита мали: биров). јест, и тако би могао! А како још (Ако се дјеца не сјете, ваља узети новине и показат им их). Шта је овог (Новине). Како се зову, прочитај („Новости“). Да видимо, шта у њима пише! (Нађем огласе, гдје се траже помоћници). · Читај! (Тражим трг. помоћника, Јосип Видовић Вараждин бр. 35.) — Но, реците сада, како би могао трговац још наћи помоћника (Да огласи у новинама). Како би он написао2 Тражим трг. помоћника Јосип Страхина, Чаковац). Добро! Молим још би требао написати и број куће). Добро си рекао! (Трговац је огласио, да треба помоћника!) Тко ће то радо читати2 (Помоћници, који немају газде). Што ће они направити, кад то прочитајуг (Ићи ће к њему). Ако к трговцу дође више помоћника, кога ће они изабрати, што мислите2 (Онога, који знаде најбоље продавати, који му се најбоље допадне). Ту дају дјеца разних одговора.

Навјештај: Данас ћемо учити, како се трговцу дошло понудшти више помоћника, и којега је он изабрао Понови, што ћемо учити!

2. Раширивање:

Ја сам трговац и требам помоћника. Микулић, Шкворц, Гравач, Кирш и Серговић су помоћници. — Што морам урадити, да добијем помоћника; (Огласићу у новинама). Камо ћете ићи ви тражити газду (Читат ћемо у новинама, да ли тко треба помоћника). Идите ван из "собе и тражите газду! Изађу. — Гдје ћу ја огласитиг (У новинама), Како ћу написати оглас2 (Да тражите помоћника). А како ћу баш написати (Тражим трговачког помоћнока, А. Д. Чаковец, број 55), Што ћу с овом цедуљомо (Послат ћемо је поштом у новине, у штапарију). Ми не ћемо поштом послати, него ће овај господин то понијети, да штампају у новинама. — Господине носите то у штампарију! — (Један приправник понесе, да се штампа, a y џепу има „Новости“, у којима је анонса, где се тражи помоћник). Он је добио упуте како да се понаша за помоћницима вани. Вани даде помоћницима, да читају тај огласи упути их к мени у разред. — Дођу најприје четири помоћника покривене главе и не поздраве. На вратима не покуцају, ноге не обришу. На под сам бацио хотимице књигу, а-они је не по-