Učitelj

312 Учитељ

Д-р Паја Р. Радосављевић, — Њујорк.

Холова Генетичка Штудија Детета.

— Цртица из американске педагогије. -

Д-р Г. Стенли Хол, недавно пензионисани професор и председник (т. ј. стални ректор) малог али једног од најбољих американских универзитета у Вустеру (у држави Масачусец, Њу Ингланд. Америка) прави је цар у модерној педагогији.

Некадашњи американски учитељ, па протестански проповедник,

после ђак по немачким и другим европским универзитетима, бацио се на поље васпитања с таким жаром и с таким предањем да му нема пара у историји педагошке науке и наставничке професије. И ако је стручњак у више научних области (психологији, богословији, религији, социјологији, историји) Хол је нарочито познат читавом човечанству ради својих педагошких дела, особито у области генетичког проучавања детета. Ово неколико редака има намеру да се укратко истатне суштина овог великог американског покрета.

Одмах на почетку можемо рећи да се овај покрет разликује од експерименталног“ дидактичког покрета и по опсегу и по методи. Експериментална дидактика бави се специфичким пољима школске наставе; Холова генетичка (Слпа З5таду) („Чајлд Стади“) бави се развићем, васпитањем уопште, религијом и моралним образовањем, сталним васпитањем, плесањем и пантомином, индустријалним образовањем, гимнастиком, ручним радом, и т. д. Експериментална дидактика се ограничава на разредну собу, настоји да разредне прилике буду једне те исте кроза васколико испитивање. Генетичка Слиа 5тшау Д-р Хола проучава бебу на дому, дечка при игри, младића на улици, одраслог у своме позиву или у својој соби. Експериментална дидактика настоји да проучава децу у разредима; њезин предмет испитивања је школско дете. Холова Слиа Sfudy бави сеи индивидуама и групама, и њезини предмети испитивања су бебе, школска деца, казнионска лица сваке добе, славни мужеви и велике жене, (живи или покојни), Дидактичка метода експериментисања састоји се у математској контроли разредних прилика и математске Пе рације и конпарација добивених резултата.

ј 1 | | | 4

ла

база ас А ka a ĆiK