Učitelj

398 Учитељ

Августа месеца Лига је одржала свој други конгрес у Монтре, Швајцарска, који је од међународне вредности. Најжалосније је да учитељи готово никако нису били заступљени на конгресу.

Ееглеге је дефинисао дух Лиге говорећи о односу школе и друштва. Друштво је матрица у којој се ствара човек, и колико вреди оно толико и он и обрнуто. Активно су учествовали још и проф. Чижек из Беча, Декроли из Брисла, Кузине "за Француску, Будоан из Женеве и др. Чист дух Лиге Народа представљао је г. Вилзон, који при овој има извесне функције. “OH je одкрио сву беду капиталистичког друштва по овом пи" тању, али не баш сагласно с тим додаје, да не треба толико викати противу њега, колико радити на бољем функционисању друштвене машине у корист и на срећу свих људи. Г. Вилзон види зло у томе, што радници не воле свој посао, па испитује начине како да се измени тако нецелисходан „однос. Лек он налази у слободи и васпитању деце за рад.

Оваква сарадња просветних истраживача омогућује да се прикажу и дискутују најважнији ва:питнии принцип и ново "открића. Нарочита се борба води противу нешто одомаћених "схватања о највишим васпитним идеалима као утопијама. Лига је ове проучила и експериментом доказала могућност њихова остварења. Сада их покушава популарисати и као ново васпитање широко применити на народне масе. Треба само уверити, ако је то могуће, владајуће друштвене факторе у социјалнуи хуману потребу једне овакве школске реформе. Да ли ћеи успети у том питање је врло крупног

Испитивање и рад по надзорима Лиге врши се по неким приватним школама у Швајцарској, Немачкој и Енглеској. Пре рата је основао једну такву школу у Брислу Еапа де Мазсоп«сеПоз у којој су били остварени готово идеални услови инсталације, снабдевања и васпитног живота и образовања. Резултат овога искуства. које је рат прекинуо, изложени су у интересантној књизи: „Једна нова школа у Белгији“. У Оденвалду постоји једна слободна школска заједница где се практикује живот у слободном ваздуху, слободан рад у пољуи "школи, и васпитања с обзиром на измењене друштвене услове. Код Лондона је за девојчице „The Garden School“. Uecro је цитирана „> Есоје де Косћез“ у француској.