Učitelj

Из школског рада 457

в). Електрицитет: (За овим узети шипку сумпора и парче сукна. По столу метнути ситне длачице, хартије и перца. Протрљати сумпор о сукно, па приближити хартијицама, длачицама и перцима на столу) — Шта је сад урадио сумпорг Упамтите, децо, да сумпор кад се протрља о сукно, привлачи лаке ствари. Ова његова особина зове се: муњевина или електрицитет. (Записати на табли).

Пропитати! (Грубо а затим пречишћено)

III.

Нахођење и топљење: Пазите децо! Сумпор се, као и друге руде, вади из земље, чист или помешан са другим рудама, од којих се после топљењем у пећи пречишћава. Највише га има око вулкана (Реч: вулкан објаснити),

Од руде се добија чист сумпор овако: „Руда се метне у нарочито за то направљене казане, који доста личе на казане у којима се пече ракија. Лула од тих казана спроведе се у неку празну, хладну и затворену собу, па се онда, ватра под казаном наложи. (По могућству цртежом — цртањем — на табли показати). Сумпор се у казану од топлоте растопи и претвори у густ дим, који кроз лулу излази из казана и улази у хладну собу, од кога, због хладноће, постане неки ситан и жут прашак, који се нахвата по дувару и патосу, Овај прашак се четком скупи на гомилу, па се, или ситан продаје по дућанима под именом сумпорног цвета или се понова врати у казан, растопи и разлије у шипкасте калупе, где се од ладноће стврдне, и тако се добију сумпорне шипке, које се такође продају по дућанима.

Пропитати (грубо и пречишћено овај одељак а затим ји Il}:

IV.

Употреба: Пазите децо! — Ако сумпор помешамо са шалитром (показати шалитру) и угљеном можемо направити барут. А ако сумпор помешамо са фосфором (показати фосфор) можемо направити жижице. Сумпор се још употребљава: за бељење тканина, чишћење буради и бојадисање, убијање заразних клица болести, убијање стеница и бува.

Баруш се прави овако: (Ако хоћемо да направимо 100 кгр. барута). Узме се 75 кгр. угљена, 15 кгр. сумпора и 10 кгр. шалитре, Све се то стуца, одвојено, у прашак па се по-

Учитељ 3