Učitelj

482 Учитељ

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШНЕ

Српски Књижевни Гласник“ најстарији, "најугледнији и најраспострањенија југословенски књижевни часопис, ушао је 1. јануара ове године у наредну годину свога излажења. Садашњи је Уредник Светислав Петровић.

Ранији уредници: Богдан Поповић, Д-р Јован Скерлић, Павле Поповић, Слободан Јовановић и Д-р Војислав М. јовановић, Срп. Књиж. Власник излазиће и даље двапут месечно, у свескама од 80 страна, уз сарадњу свих најпознатијих српских и хрватских књижевника и научника, и даје слику целокупног духовног живота у нашој земљи и иностранству.

Препоручен је и од Министарства Просвете за школске књижнице.

Годишња претплата 180 динара; полугодишња, 90 динара; тромесечна, 45 динара, Претплату треба слати: Администрацији „Српског Књижевног Гласника“, Београд, Скопљанска улица број 9.

је

У издању књижаре И Ђ. Ђорђевића, Београд — Сарајево изашле су ове књиге:

Песме Бранка Радичевића са изводом из биографије, коју је опширно написао пок. Д-р Т. Остојић и Бранковом сликом према опису Вуковг кћери Мине, према којој је Бранко имао нарочитих симпатија

Бранкозе песме су бисер у нашој поезији, те је веома похвално што су прибране све песме и издате уједно како ради целине, тако и ради познавања песника до краја; и таман су добро дошле пред прославу Бранкове стогодишњице.

Ниједна школска, ниједна учитељска књижарница не би. требала да буде без Бранкових песама.

Српске народне приповешке — одабрао и средио Тих. Остојић.

Ова је књига збирка тридесет народних приповедака про-

браних из разних збирака. Оне могу послужити врло згодно

као заношљива лектира ђацима народне школе и нижих разреда гимназије за развијање маште и упућивање на размишљање о разним појавама у природа које су у приповеткама. персонификоване.

за а ас ај О зао Sa Rz