Učitelj

520 Учитељ

па (от ргерогодаји rade i onih, koji pored svih svakidašnjih teškoća jcš smisla imaju trajne ljepote velikih duhovnih narodnih tvorevina i imaju volje za svoj dalji duhovni razvitak. Ovu novu zajednicu treba u Tiringiji stvoriti narodnim univerzitetima. narodnim velikim školama — koje rade u duhu slobodne nauke. Kao velika narodna škola obraća se oma svima krugovima i od svih traži pomoći.

Odziv ie bio odličan. Odmah se osnova društvo „Volkshochschule Thiringen“. U toku nepune dve godine ponikoše u 90 varoši i sela narodni univerziteti, Od više sela jedno bi se izabralo kao središno, u kome bi se zimi učenici skupljali.

Učenje ima da počiva na široj osnovici, ne u službi kakvog političko partijskog ili religioznog opredelenja. Duh nastave mora biti strogo objektivan, čisto naučan. Svi su bili složni u tome, da se preko predavanja dospe do pravog vaspitnog rada i svi traže postepeni metodički prelaz od pojedinačnih predavanja k zaokrugljenim celin ma, t. i. nizovima, međusobno povezanih predavanja.

Traži se više života u predavanjima a to je moguće uraditi zajednicama (Arbeitsgemeischaften) učitelja i slušaoca — u školama rada. Pored sistematskog vaspitnog uticanja narodni univerzitet ima za zadatak da pojedinim narodnim slojevima pruži mogućnost da njihovo školsko znanje dopune i produže i da čifavom narodu omoguće učešće i saradnju na narodnim dobrima. Zato vrata harodnoga univerziteta moraju biti svima otvorena. Svako ko želi da se usavršava i sarađuje, dobro ie došao. Odmah se stalo. na gledištu da narodni univerziteti moraju biti slobodne zajednice slušaoca, po mogućstvu, sa svojom samoupravom. Interesi i želje slušaoca treba đa su odlučujući. Pored predavanja radilo se čestim zajedničkim priređivanjima: koncertima, pozorištem i zajedničkim izletima na tome, da se ljudi raznih staleža i sa različnim dotanjim životom, vezani sad jednim zajedničkim ubeđenjem, jedan drugom što više približe kao čovek k čoveku u pravom socialnom i bratskom duhu.

Radi što bržeg napretka i utvrđivanja pravca u ovom velikom preduzeću, odmah svu počelo sa izdavanjem lista: „Blifter der Volkshochschule Thiringen“, koji 14-to dnevno izlazi u Jeni. U Jeni se nalazi i glavni upravni i obaveštajni biro za sva organi» zatorska, literarna i pedagoška pitanja narodnih yniverziteta za čitavu Tiringiju. S vremena na vreme održavali bi se redovni

Ма оса ~