Učitelj

570 Учитељ

Предавач за природне науке, м поред ове незнатне замерке, јесте врло згодно методско упуство, како с теоријске, тако и с практичне стране и потпуно одговара намени: П0моћна књига га школски рад. Наша сиромашна школска пракса добила је у њему врло важну књигу, те. је препоручујемо свима колегама, а нарочито онима, који се спремају за полагање практичног учитељског испита. А не би требала ниједна школска књижница да буде без овог практичног упуства.

Дим Ћ, Дим.

СТРАНИ Х — А) НЕМАЧКИ —

Dr. Charlotte Biihler, Tagebuch eines jungen Midchens, Verlag von 9, Fischer, Jena, 1922.

Као прва свеска збирке „ОџеПеп ипа 5шфеп 2иг Јивепдкипде“, коју издаје Шарлота Билер, приватни доцент бечког универзитета, изашао је Дневник једне младе девојке. Дневнике

младића и девојака ауторка је С успехом искористила у свом

главном делу Das Scelenleben des Jugendlichen (2. изд. 923.) стојећи на гледишту, како она каже у обавештајном предговору у овсм дневнику, „да васпитање претпоставља разумевање и познавање душевног развитка васпитаниковог и да се васпитач, ако хоће успешно да ствара, мора ориентисати према том развићу у избору времена и начину својих васпитних мера И гздање ове књиге „треба да служи бољем разумевању наше омладине, бољем споравумевању између васпитаника и васпиTada и тиме плодности васпитног дела“.

Овај дневник је писала једна девојка из великоварошке, образоване, грађанске породице, и то доба од 14—17 године. Посећевала је прво вишу девојачку школу, па је онда прешла у женску гимназију. За то време је живо осећала своје јако развиће, о чему сведоче честе критичке примедбе у дневнику, Koje je II Билер истакла у тексту. Ш. Билер није познавала ту девојку пре но што јој је она, као студенткиња, донела свој дневник, подстакнута књигом Душевни жи ош младића. Тај девојачки дневник се овде репродукује, како каже Ш Билер, потпуно и тачно са свим примедбама оне која га је писала.