Učitelj

Шта је цивилизапија 601

суверен; једна нација у којој код сваког грађанина постоји више или мање јасна визија и изнад свега узвишеније појимање права и правичности.

__И како је закон једно тврдоглаво лице, које се смеје сваког дана, а да би се додало нешто љупкости и нешто доброте овом строгом лицу, требало би да осећај солидарности, милосрђа, или простије речено осећај праштања, да се усади у срце сваког детета. Ово толерантно праштање ја бих проткао љупкошћу и учитивошћу, тим дивним особинама француским. То нису првокласне врлине. Ипак ја бих се врло тешко помирио са њиховим нестанком.

VII.

Проширена знања и лепе навике сачињавају цивилизацију.

Томе се могу додати и корисне традиције.

Оне немају ништа са цивилизацијом ако ову узмемо као контраст варварству, јер и дивљаци имају традиције. Има традиција код цивилизованих и традиција код дивљака. |

Према томе као и све ствари човечије, тако су и традиције делом добре делом рђаве. Њихов скуп даје o свакој националној цивилизацији.

Неки старински обичаји имају естетичку и породичну чар, против чега би било апсурдно борити се, јер оне имају свој тајанствени газоп 4 ебе а који се не назире одмах.

Празник Нове Године и Карневала остављају на мене утисак врло мало симпатичан. Али ја ипак разумем да је за радна лица, оптерећена дугим и тешким радом, потребно неколико дана разонођења. Одела и капе, које носе професори наших Универзитета имају у свом тону и форми нечег дречећег. Али ове успомене из Средњег Века, које везују садашњост са прошлошћу, нису баш без икакве пријатности. Свака церемонија, судска, универзитетка, парламентарна, политичка, погребна, свадбена, јубиларна — то су конвенционалне помпе које ме нимало не узбуђују. Али штаг Ако се у једном друштву ради све резонски, све до ситница резонски, оно ће бити безбојно и досадно са својом постојаном једноликошћу. Ове безопасне традиције чине део наше цивилизације, и била би велика штета избацити их под јединим МАГДРАРРА што су то старудије.

Учитељ ; 2