Učitelj

Успомена из редакције Јанкове „Звезде“. 33!

лован га је необично волео; и за тога је од милоште називао пропалицом, јер је Јанко био веома добар — и душа од човека.

Сутра дан, донео сам од куће пуну корпу исечених дрва. Сви су се грејали, дошли чак неки који никакве везе нису имали са редакциом. Јанко је сваког примао. Само, кад би се ко дуже задржао у вратима. Јанко би викнуо:

Улази брзо, и затварај врата! Тада би бацио поглед на присутне и узвикнуо: „ЈА браћо ли си моја, шта је ту народа!“ Само штета што немате нашта сести. У мене свега једна столица. Један шврћа кликну: „Па то је лако!“

— Да видиш синак, и није лако. За то треба пара.

— Не брините, чича Јанко. Све ће се то удесити.

И збиља, по подне донесе дечко две половне столице. Ми се згранусмо. „Од куда ти тор“

— ја скинуо с тавана. Ко велим: што датруну на тавану, кад чика Јанко кубури са столицама.

— Е, жив, и здрав био синак. Примићемо на послугу док не набавимо фотеље. Стави их овде уза сто да имају сарадници на шта сести. А ти. благо мени седи тамо у прозор. Јанко задовољно таре руке: „Хвала, Богу! Садимамо три столице; сто, канапе, и план Бродарског Да Е, па реците: Зар није ово једна дивотар Море, „ваке“ редакције нема у крсту земље! Их, да нам је још и пара, могли би покренути још који лист. Замислите: „Српски Тајмс. Али, пусто се нема.. Али, све једно, даће Бог!

Само је „Кавбулбуц“ негодовао: „ја вам ипак кажем господо, и репетирам: ништа од свега тога ако над вратима не истакнем „шилт“ — фирму.

— фирма је мој. лист, а даска остаје даска. Шта ми вреди фирма кад је чекмеџе празно.

У том се нагло отворише врата и у редакцију — као убачен — улете: некакав младић. Пристојно одевен, са црном марамом око врата, везаном на шепут. На глави црни калабрески мекани шешир, са широким обадом. Ћосав, само на. ивицама усана неколико меканих црних длачица.

Леђима подупро врата, а левом руком држи се за кваку спреман да се врати. Пошто је разгледао собу, подиже шешир и доста промуклим гласом поздрави: „ Помози Бог браћо!“ Бог ти помогао! одговара Јанко. Јеси ли каквим послом „или