Učitelj

Некролози ·" 0729

За време рата, показало се, шта значи друштво Кола Срп. Сестара, — поред обилне помоћи рањеницима, болесницима и страдалницима, што је покојница са својим другари-

пама чинила ; она је постала и болничарка, и као болничарка,

чинила је таква чуда, како то само највећи јунаци у борби чине. Покојница се није плашила смрти: лечила је рањенике, па чак и оне болеснике, који су јој сваки час могли дати смрт! Да, то су могле радити само праве Српкиње, праве српске жене и праве јунакиње. За тај њен, тако предан рад одликована је Крстом Милосрђа, а за њен предан рад у школи, одликована је орденом Св. Саве М степена. То, тако мало одликовање било јој је за живота где се мало цени исправан па чак и са пожртвовањем рад.

ја молим драгу покојницу, да мирно у вечност путује, јер смо јој ми: грађани и грађанке и њени ђаци, на данашњем њеном тужном скупу признали: да је Стеванија Варјачићка била идеална учитељица и права жена, и тиме јој дали највеће одликовање.

Драга и мила наша покојнице, ја изнех твој рад у школи и ван ње, ред је да кажем, каква ти беше у твојој кући, да, и ту справом могу да кажем, да и ту заслужујеш прво место међу женама. Увек вредна, да ти кућа не остане иза кућа оних жена које нису државни чиновници, и поред школе стигла си, да ти кућа буде углед за остале жене. Увек истински штедљива учинила си, да имаш и своју кућу. Истина је, да ниси била срећна, да у Њој као пензионерка, као што си то говорила, уживаш; али си бару својој кући, под својим кровом последње дане твога живота проживела.

Ето, твоје су жеље испуњене, твоји су идеали остварени. Српство је уједињено, стекла си кућу и видела си твога доброг и нежног мужа на врхунцу своје славе!

Мила покојнице и драга наша колегинице, можеш мислити, како сада, ми твоје колеге и колегинице и твоји ђаци осећамо, кад знамо, да нам више никада, али никада!.. нећеш ући у школу, у овај за тебе у истини свети храм, у кога си 20 година споносом улавила!,..

„Знај и веруј, да у истини плачемо, јер нам оде, и за навек оде, и прави и искрени друг, и прави учитељ и прави пријатељ народа!