Učitelj

20 Учитељ

још никада. Наша је просвјетна војска највећа и свуда поразмјештена, на све стране има своје јаке куле а сада се све то организује у врховну власт. То је данас готов чин. То су плодови многих ноћи без сна, многих суза, уздаха и патњи. Ни наши умјетници, ни књижевници, ни новинари немају толико војске, нити су тако размјештени, као ми апостоли просвјете; али сви идемо према истом циљу, сви служимо. истим идеалима, свима нам је на уму срећа и савршенство нашега племена — човјека. Тко је то видио, ако је човјек чисте душе мора се поклонити учитељству јужних Словена. А сваки учитељ, који има човечије душе и поноса, који интерес учитељски и народни ставља над свој особни, треба да пјева химну тому народному учитељству тому највећем и најпожртвованијем народном мисионару. Код толики људи, стари и млади, из тако далеких крајева, остављају своја огњишта

па путују о свом трошку на братски збор, онда је то доказ, да их покреће велика љубав и велика идеја.“

Прославу 25. годишњице је лично поздравио у име савеза чешких учит. друштава Матија Хајни који је тога ради дошао нарочито из Прага. У име Савеза хрв. учит. друштава. поздравио је Даворин Трстењак; у име Хрв. пед. књиж. збора Томислав Ивканец и Милан ·Пејиновић; у име словеначког учитељства Лука Јеленц; у име учитеља из Босне Никола Кашиковић. .

Први општи свесрпски учитељски конгре: одржат је у сали Университета. Председавао је Урош Благојевић, почасни председници били су: Јован Благојевић из Сомбора, Јован Пламенац са Цетиња, Милош Костић из Бања Луке, и Андра. Гроздановић из Призрена.

За подпредседнике конгрес је изабрао Јову П. Јовановића из Крагујевца, Миту Клицина из Вршца, Гавру Путника из Руме, Ђоку Милића из Новог Сада, Петра Катанића из Македоније и Мил. Шушљића из Херцеговине.

Секретари су били Милан Поповић, Живојин Радосављевић, Михаило Максимовић из Србије, Милана Максимовић Ружићка из Војводине, Висарион Петровић из Херцеговине, Милан Бањанин из Босне и Коста Драгосавац из Хрватске.

Референти на Конгресу су били Михаило Станојевић из Београда, Ђорђе Поповић из Н. Сада, Војислав Борић из Са~