Učitelj

Реч председника Главног Одбора 25

Боројевића, Милана Вукелића, | Васе Вукодраговића, Симе, Вуксана и Косте Драгосавца, од којих су неки и данас овде међу нама а неки су и помрли од терора и мучења; сетимо се и њихових другова хрватских као Ђуре Ткалца, Амброза Пестичека, Ивана Цешића, Јосипа Пецеља, и много других жоји са српским учитељима сарађиваху на нашој националној мисли и који су због тога страдали и патили од своје роЂене браће Хрвата.

Сетимо се толиких виђених учитеља Далмације, Војводина, Босне, који спремаху генерације које су рађале Принципа, „Јукића, Жерајића и друге народне хероје.

Сетимо се Данила Иића; Вељка Чубриловића, Дујиновића, Пушаре, Јовичића и осталих других који платише животом својим слободу нашу.

Сви су ти људи били запојени идејом наших скупштина и конгреса и идејом националног и државног јединства.

Сетимо се многобројних сурдуличких жртава учитељских жоје Бугарска обест на варварски начин лиши живота и рецимо им слава им!

Нека је хвала и слава свима сарадницима који с љубљављу и пожртвовањем савлађиваху препреке и с пуно напора и пожртвовања радише на нашој светој националној ствари, који оставише примр будућим покољењима како треба служити своме народу и својој домовини и који не «само сањаху о бољој и срећнијој будућности народној већ и лично делима допринеше њеној садањој слави и величини.

| Хвала им и слава!

РЕЧ

Председника Главног Одбора У. Ј. У. г. Петра Вуксановића при „отварању |. Конгреса Југослов. Учитељства на дан 8. августа 1926. г. у Београду

Другови и другарице, Сматрам за особиту част, што ми је у део пала дужност „да, отварајући Ш. Конгрес Југословенског Учитељства, поздравим другове и другарице из свих покрајина наше миле отаџ-