Učitelj

24 Учитељ

вановића, Михајла Максимовића, Косте Драгосавца, Стеве Самарџића и осталих, који сарађиваху на нашој заједничкој радњи.

Нек им је слава!

Сетимо се свих палих бораца учитеља за наше национално уједињење, сетимо се људи, који су били прави хероји на бојном пољу у љутим биткама, који су историју свога народа усменом речју предавали у школи а на бојном пољу делом посведочили и крвљу запечатили и којих је толико велики број да се овде изређати не могу.

Сетимо се наших славних учитељских војвода, који као. предводници комитских чета падоше славно на пољу части и славе као хероји за слободу нашег народа у Јужној Србији и Маћедонији.

Сетимо се:

Јована Бабунског, Лазара Кујунџића, Доксима Мијајловића, Јована Цветковића, Тодора Мијајловића, и осталих и узвикнимо им:

Слава !

Сетимо се и одајмо хвалу и живим националним борцима учитељима, од којих неки и овде присуствују и данас уживајући у овом лепом слављу нашем, који се с пушком у руци борише као комите за слободу "народну и уједињење као што су Јован Довезенски, Марко Церић, Анта Тодоровић, Лазар Божовић, Светозар Дичић и Јован Ђорђевић, као шефови и секретари горских штабова на Бабуни.

Сетимо се и других националних бораца, који цео век проведоше у националној борби као што су наши стари ветерани Никола Кашиковић, Стојан Капетановић, Давид Димитријевић, Јован Ћирковић, Војислав Борић и други, а сетимо се и до скора живог, неумрлог нашег друга пок. Спасе Х. Поповић, кога нам мучке убице пре кратког времена смакоше са света, и не дадоше да дође на ово наше славље.

Слава му!

Сетимо се оних паћеника који трунуше у загребачким тамницама приликом велеиздајничког процеса: Јоце Орешчанина, Лазара Котура, Душана Мандића, Стеве и Душана "Трбуховића, Душана Берића, Танасија Облаковића, Павла Метуашевића, Пере Петровића, Антонија Срнића, Милоша