Učitelj

Из школског рада 45.

је школа рада“. У Аустрији је настава рада усвојена у реформном програму и законом спроведена. Тамо је она питање наставног метода.

Школа рада полаже нарочиту важност на то, да се цртању, које је и ручна радња, у свима наставним предметима обрати пажња као средству за изражавање, исто тако и посматрању природе (излети, настава у природи) и упознавању домовине (представљање земљишта у песку). Она искоришбава за школе и понеке радове из дечјих забавишта, као што су: ређање дрваца, резање, савијање папира и тд. Исто тако примењује као средства за изражавање и моделовање, израђивање облика од земље или пластику.

Главна је ствар, да је настава рада не само допуна остале наставе, већ да треба поглавито да припомогне образовању воље и да допринесе да се школа преобрати у школу рада у најлепшем значењу те речи. То је гледиште аустријског школског саветника Вајгла, чије име у покрету за школу рада означава један програм.

Да би се и наше учитељство детаљније упознало са овом новином из школског покрета, као и са другим новинама, и да би се затим и код нас преузело увађање истих, требало би на страни, нарочито у Бечу, спремити за ту сврху неколико наших учитеља вежбаонице, јер су то обично најбољи учитељи, који би после тога те новине опробали у својим вежбаоницама, и са оним што буде изводљиво за наше прилике упознали и остало учитељство.

H3 IHIKOJICKOTr PAJIA

Роса и слана

(Предавање у Ш разр. основне школе из Позн. природе.) Развојни облик предавања. Наставна средства: слана у још негрејаном простору; отопљена слана, што се претворила у росу; прозор стакло; трула слама и палидрвцад. Рад на отворену простору, пред. сенком зграде где слана још није отопљена. Анализа. Децо, ко је од вас (данас) јутрос дошао бос у школуг — Нико. — А јуче» — Ја, ја, ја и тд. — Зашто