Učitelj

52 Учитељ

позната истина, да сваки напредак у демокритском државном и друштвеном уређењу зани у исто време и побољшање народне просвете. Стари конзервативни режим турских султана оставио је народно школство у јадном стању. Нова турска управа, користећи се школским законодавством и искуством западно-европских земаље, припрема опсежну реформу народног школства и учитељског образовања. У вези стим припремама, Ангорска народна скупштина донела је закон о издавању школских уџбеника. То издавање уџбеника прешло је у руке турског министарства просвете. Према том закону сваке године ће се уносити извесна сума у буџет миннстарства за исдавање ухбеника. Издани уџбеници продаваће се преко. школских управа, и то само за десет процената скупље од. њихове цене коштања. Техничка опрема уџбеника остављена је министарству просвете, док закон више обухвата њихову програмску и финансиску страну.

Реформа португалског школства

Португалско министарство просвете израдило је пројект за потпуну реформу школства. Тај пројект је заснован на овим принципима:

Похађање материнске школе (забавишта) траје од 4. до 6. година. Похађање основне школе траје четири године: од 7. до 11. год. После свршене основне школе прелази се на допунске трговачке, занатлијске и друге школе. Допунска школа траје две године. Она има циљ, да припреми ђаке за средњу школу, која опет траје пет година. На средњој школи ђаци се припремају за универзитет ила коју другу вишу школу. У пројекту је предвиђено оснивање нарочитих опитних школа, где би се примењивали, пробали и испитивали наставни методи. Поред тога предвиђено је још оснивање педагошких музеја и педагошких факултети. На челу целокупног школству стајао би највиши просветни инспектор. За основне школе поставило би се 15 инспектора, чија би дужност била искључиво педагошко-инструктивна. Њихов главни задатак ће бити: разређивање наставног распореда, наставног материјала, ширење верификованих наставних метода и томе слично. ;