Učitelj

Просветни преглед 51

Сада у Бугарској постоје ове школе:

1. обавезне народне школе (од 7—14 година):

а) четвороразредна основна школа.

6) троразредна прогимназија.

2. средње необавезне школе:

а) троразредна реалка као нижа средња школа.

6) двогодишња гимназија као виша средња школа.

У народним школама и реалкама заведен је ручни рад жао обавезан предмет (са 2 часа недељно), Поред тога устатовљене су јесење и пролећне „радне недеље“ (свега 10 радних дана), када су ђаци и учитељи дужни свршити неки жористан телесни рад, н. пр. садити воћке, радити у школској башти, уређивати и чистити школу. Ратне и поратне незгоде су учиниле, те су учитељске плате пренешене опет на општине. Држава плаћа само гимназијске професоре. Заведене су нове законске одредбе, по којима учитељ може бити отпуштен плебисцитом грађанства и одлуком министарства (без дисциплинског суда), ако је присталица „против„државних назора. Тако исто укинута је ранија пракса, да учитељи бирају на три године управитеље народних школа тајним гласањем.

Године 1920. било је по варошима 32%, мушких 46%/, женских анолфабета, по селима је било 40%, мушких и 60%/, женских анолфабета. У народним школама долази просечно на једног учитеља 35 ђака. Прогимназије необично напредују. 1924. год. било је у основним школама 471.161 ђак, у пратимназијама 103.718, и у средњим школама 35.160 (од тога већина је била женске деце). Државни буџет износио је 1924. год. 6'|,, милиарди лева, а од те суме било је одређено за школе | милиарда.

За образовање учитеља основних школа служе 17 педагошких школа, а за образовање учитеља прогимназија 4 учитељска завода, који имају карактер виших педагошких аикола.

Школска реформа у Турској.

Нова, турска република показује велике напоре на просветном пољу. МИ овде се још једном више документовала_ 4*