Učitelj

Књижевни преглед 55

Кад је заједничком акцијом наше и савезничке војске, крајем 1916 г., ослобођен онај кутак Отаџбине око Битоља (2000 кв. км. са 50 села) организоване су у њему, поред државних власти, и народне школе. Ово је било потребно, да би се на тај начин манифестовао слободан државни и национални живот. За надзорника тих школа био је постављен познати школски радник г. Р. Ст. Мићић. У њима је радило 25 учитеља, који су дотле били на војној дужности.

Слику живота тих школа изнео је г. Мићић у књижици под горњим насловом, коју је посветио успомени двадесетшесторице учитеља-ратника, палих у крвавим борбама 1916 г. за ослобођење овога краја Отаџбине.

Из ове књижице видимо, како су биле тешке тадашње прилике за рад. Скоро сва села била су ратно поприште, па су много оштећена. Правих школ. зграда није ни било, већ су за то употребљене бедне сеоске кућице и војничке бараке. Школски намештај, учила, наставна средства — све је то било оскудно. Истина, школе је издржавала држава, али су одређиване скромне суме, мада се у онаквим приликама није ни имало где што више набавити. О свему томе г. Мићић је изнео лепо сређене податке, који, иако изгледају ситни, ипак су значајни.

Поред свих ових тешкоћа, учитељи су предано вршили свој посао. О њиховом раду г. Мићић се најповољније изражава. Осим редовног рада, у школама су приређиване разне свечаности, а најлепше је изведена прослава Св. Саве. Ђаци су певали и деклемовали патриотске песме, и сваки учитељ био је дужан одржати патриотски говор, пригодан тадашњим приликама. Поред Ђачких родитеља прослави су присуствовали и многи наши и савезнички официри, па и највиши команданти. Сви су они били пријатно изненађени лепим успехом ђачким, који су учитељи постигли за непун месец дана рада, што је заиста за похвалу. Неколико програма свечаности и учитељских говора у целини штампано је у овој књижици,

Учитељи су успешно радили и ван школе, учествујући у свима установама за помоћ ономе бедном становништву. Својим лепим опхођењем стекли су углед и поштовање.

Школски надзорник сазивао је и учитељске конферен-