Učitelj

Књижевни преглед 57

тичног методичара. Намењен је, пре свега, да припомогне правилнијем и детаљнијем обрађивању рачуна и да кроз педесет предавања и диспозиција покаже „како се рачунска настава стварно обрађује“. Принципе: природности, поступности, очигледности, саморадње, концентрације наставе као и само дечје бројно искуство, у њему је г. Јеврић до крајних граница искористио. М то све уз припомоћ своје рачунаљке, која је израђена на најновијим ресултатима до којих се дошло путем примене експеримента. и са ретким познавањем ствари.

Због свега тога „Рад“ је за побољшање основне наставе врло корисна књига и ми је топло препоручујемо.

ВР

Б) СТРАНИХ Талијанских

Сабтеје Сотраугтб: L'Adolescenza (Адолесценција). Кота 1926. Стр. 125. Цена 10 лира.

Период адолсценције није тако плодан, тако богат материјалом као онај за прве три или четири године, када се формирају сви психички елементи, сви феномени интелигенције и сензибилитета, али је ипак то доба дубоких психичких промена и једно од најважнијих за педагогику. Русо је нарочито истицао то доба називајући га другим рођењем, пошто -људско биће сад улази у један са свим нови живот. Па и остали педагози нарочито су истицали то доба па чак у неким "религијским сектама улазак у ово доба прослављен је разним перемонијама.

Кад почиње доба адолесценције тешко је утврдити. Хипократ мисли, да адолесценција почице од 14 а завршава се 21 године а Дипанлу дефинише то доба као Age ingrat од 12—15 година јер то је период који одговара прогресивном развићу сексуалних органа. Ласкањ разликује доба адолесценције од 7—15 година а Тигерштет мисли, да се „доба адолсценције простире до 20 година а то је до потпуног развића тела. Талијански психолог Маро у своме делу „Пубертет код човека и жене“, разликује три ступња у дечјем развићу: припремни ступањ, ступањ адолсценције и завршни