Učitelj

Књижевни преглед 59:

преведено и на талијански. Критика га је на оба језика топло. препоручила што и ми радо чинимо.

Врањска бања. Радиша М. Стефановић. _

Немачких

Меше Ваћпеп. /изтенте Мопалзћејје јаг Егглећипр und Unferricht. Herausgegeben von Feodor Lindemann und Rudolf Schaulze. Diirri sche Buchhandilung in Ieip2zig.

Меце Ваћпеп у мартовској свески доноси кратак, лепо написан чланак „Радост позива“ од Сенихсена. Писац тврди, да би се доживела радост у позиву треба испунити две погодбе: у своме раду треба душевно учествовати и треба постићи, да се на свршени рад са задовољством може погледати, као што је Богу било угодно да седмога дана погледа, шта је све створио за претходних шест. Прва је погодба лако остварљива, у другој има тешкоћа и погрешака. Ми пре свега грешимо желећи, да дете формирамо по својој вољи. Ми дете имамо за извесно време у својим рукама и. ми му понешто свога дамо. Ми га постакнемо, загрејемо, душевно нахранимо но никада не можемо му дати душевни квалитет и квантитет. То је у вишим рукама. Наш циљ није дете но наш рад. Писац“ завршава свој чланак речима: „Знаш ли за уживање од успелог наставног часа» Знаш ли оне узвишене дане, кад успели рад избија као свежа вода из планинског извора. Не тражи ништа друго у своме позиву, тиме си нашао, што се може наћи, што те може задовољити и усрећити, нашао си радост позива“.

У чланку „Оруђе и тековина дечјег духа“ Еп Нсесе упознаје нас са радом, којим ће се деца оспособити да самостално из књига црпу знање. Велики део људског духовног капитала налази се у књигама, па је природно да децу треба научити читати. Данашња школа саопштава деци истине наративним и развојним путем и децу не оспособи да се користе књигом. Чланак је достојан да се о њему размисли.

Епх Дапзђего пише о најпотребнијим реформама у настари цртања. Писац се слаже да је врло важно цртање са природе, али је то крајњи циљ. Настава цртања мора почети цртањем са прегледа. Сви велики мајстори у сликарству