Učitelj

Књижевни преглед 61

издаје неколико научних педагошких часописа и више серија педагошких књига. Међу институтима тога Колеџа чувен је нарочито новоосновани Интернационални ИнститутаОн се зове: Infernafional Institut of Teachers College, Columbia University. Задатак је овога института:

1., да буде информатор страним студентима и наставницима, студентима Тичер Калеџа, у просветним приликама и педагошким покретима у Америци;

9. да се информише о просветним приликама, педагошким покретима, реформама и новитетима у туђим земљама;

3, да са резултатима свога испитивања и дознавања упознаје не само своје студенте педагоге него и оне у Унији и туђим земљама.

Ради реализовања свога задатка, институт заказује на Тичер Келеџу курсеве из компаративне педагогике, приређује екскурзије и издаје књиге и годишње извештаје.

На нашу молбу, послао нам је тај институт своју најновију годишњицу са писмом члана тога института г. Lester M. Wilson-a. Госп. М:5оп нам јавља да ће наредне године посетити Југославију ради студирања њезиних просветних прилика, а моли нас да га извештавамо о просветним приликама у нашој држави и да му пошаљемо најновије публикације по просветним питањима. ·

Будући је та књига врло важна по своме садржају, желимо је приказати читаоцима овога часописа. Оно што јеу програму поменутог института, то је у тој књизи оштампано. Књига има за задатак да обавести педагошки свет и оне које интересују педагогика и просвета, у ком је стадијуму просветни систем у појединим државама и какви су се педагошки покрети и новитети појавили у појединим земљама, у времену када је књига објављена. Ми ћемо из поменуте књиге дознати како изгледа просветни и школски систем и какви су се педагошки новитети појавили у појединим државама до 1924. године. Ова нас књига обавештава о приликама само у неколико држава, а у року од 5 година имају годишњице да обавештавају читаоце о просветним приликама у свима културним. земљама.

У времену реформисања нашега школства, писања пројеката и доношења школских закона, тај би Јеађоок могао.