Učitelj

: | Кретање друштва 1

Поред ове добре стране, ово учило има и ту добру страну што ученици апсолутно не могу штиво научити „на памет“, а што се при садашњем буквару врло често, готово редовно дешавало. Са училом „Школски Буквар“ одстрањује се учење штива „на памет“ тиме, што ученик чита само једну, две, три, речи или цео ред, а незна шта ће после доћи за читање. То што се прочита, одмах се уклања и долази ново штиво а нарочито зато, што се може читати у разним правцима, било реч по реч из 1. [. Ш. или [У. вертикалног реда, било ga | ПЦ. Ш. и |М, или М. П. Ш. и |. реда озго или оздо, па онда прескакањем хоризонталних редова итд.

Само ове две добре стране овог учила наиме: 1) што сва деца учествују у раду и 2. шшо ошклања учење штива „на памеш“ препоручују ово учило свакој школи и сваком наставнику који ради у првом разреду, јер ће са истим много лакше и сигурније постићи успех и ученику олакшати учење.

Израда је учила проста, једноставна и не квари се лако те може дуго служити.

Ми желимо, да другови учитељи у што већем броју набаве ово учило за своје школе, па да на тај начин себи обакшају рад онде, где је он најтежи — тј. у првом разреду.

А. М. П.

КРЕТАЊЕ ДРУШТАВА

ба 1 Конгреса и МУ Скупштине Удруженог Југословенског Учитељства

После покрајинских скупштина Удруженог Југословенског Учитељства: у Цељу, Сплиту, Сарајеву, Земуну и Београду, обављен је најзад 8. августа 1926. у Београду и Конгрес, а 9. истог месеца и Скупштина свих удружених учитеља из наше Краљевине.

Први Конгрес наших учитеља од Уједињења био је 1920. год. на коме се остварила идеја о једном јединственом учитељском удружењу. Огромна већина наших учитеља присту-