Učitelj

8 Учитељ

тристичко педагошки, популарно национални и фолклорни рад, и рад на дечјој књижевности.

У свима његовим делима опажа се доста песничког талента чистоће језика и лепог једрог стила који је сличан Вуку и Милићевићу. Е

Простор листа не допушта нам да у овом броју изнесемо целокупну библиографију његових књижевних радова; то ћемо учинити у другој згодној прилици, а овде ћемо само изнети најглавније:

Прво његово важније и врло интересантно књижевно дело је: „Загоркиња или живот наш у шуми и без шуме“ са сликом српског сељака (оца његовог). Та књига својом појавом привукла је одмах пажњу литерарних кругова лепотом стила, чистотом језика и једром садржином тако да је Стојан Новаковић узимао из ње примере за штиво у својим читанкама.

Почевши свој књижевни рад још у Београду као учитељ он га је продужио и у Лајпцигу поред својих студија. Тако још тада написао је „Пут од Београда до Лајпцига“ у „Отаџбини“ Пг Владана Ђорђевића, „Култура и Српство у културној борби“ у „Летопису“ Матице Српске, и „Дух васпитања и наставе у Србији у последњој четвртини ХТХ века“.

1885. год. штампао је „Ред којим иду науке и вештине једна за другом (то му је било тема за професорски испит) u „O фантазији“. За тим „Педагогија према другим наукама“ (у „Учитељу“), преводи од Дибоа Рајмонда „О вежбању“ и „Урођност или моћ наслеђа“, од Л. Бихнера 1886-—1887. уређивао је дечји лист „Српче“ а 1899 и 1900 уређивао је „Просветни Гласник“. Из тога су му времена вредне расправе: О техничком васпитању, Ручни рад као васпитно средство у нас, и Правило тројно, Кратак преглед рачунске наставе и др. Од методичких дела штампао је поред Рада у [ разреду и Рад у П раз. осн. школе и „Најобичније грешке у настави“, и „Припрема за раду основној школи“.

Од знатнијих превода сем поменутих напред заслужују пажњу „О васаштању умном, моралном пи телесном“ од Спенсера, Велика Дидактика од Коменскога и Спенсерова Епшка, Врло су једре његове монографије о Ланчићу, Ст. Д. Поповићу, М. Ђ. Милићевићу и Доситеју.

Ну најобимнији и свакако један од врло интересантних